Pahor se je v Turčiji srečal z Erdoğanom: predsednika potrdila dobre odnose

Slovenija 10. Avg 202215:55 > 20:31 1 komentar
Borut Pahor
Borut Pahor/TWITTER

Predsednik Slovenije Borut Pahor je na povabilo turškega kolega Recepa Tayyipa Erdoğana obiskal Turčijo. Pomembna tema obiska je bilo gospodarsko sodelovanje, sta pa Pahor in Erdoğan prav tako potrdila dobre odnose med Slovenijo in Turčijo.

Predsednik Borut Pahor in turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan sta v današnjih pogovorih potrdila dobre in prijateljske odnose med državama, je Pahor sporočil prek Twitterja. Sodeč po zapisu na družbenem omrežju, sta predsednika prav tako ocenila, da se v dobrih odnosih kažejo učinki strateškega partnerstva, ki sta ga v imenu obeh držav prav onadva sklenila v letu 2011, ko sta bila oba predsednika vlad.

Pahor in Erdoğan sta od takrat v rednih srečanjih vzpostavila visoko stopnjo medsebojnega zaupanja. Predsednik Pahor je ob tem dejal, da se je treba prizadevati za dialog, četudi nimamo o vseh vprašanjih istega mnenja. Kot je še zapisano na Twitterju, sta predsednika posebej poudarila dobro sodelovanje med državama na področju gospodarstva in ob tem izrazila željo po še tesnejšem sodelovanju na tem področju.

Kot sta povedala na novinarski konferenci po srečanju, sta se pogovarjala tudi o vojni v Ukrajini in o Zahodnem Balkanu, glede katerega sta se dogovorila za novo srečanje septembra. Do takrat bo Erdoğan obiskal Srbijo, Kosovo, Bosno in Hercegovino ter Hrvaško, je pojasnil slovenski predsednik in dodal, da bo sam 12. septembra gostil vrh Brdo-Brioni.

Pahor je še izpostavil, da Slovenija ceni prizadevanja Erdoğana in Turčije za mediacijo med Ukrajino in Rusijo. Ponovil je svojo misel s torkovega nagovora diplomatom v Ankari, da se mu zdi posebej pomembno, da se turški predsednik ne zaletava s pobudami za mir za vsako ceno, ampak poskuša pomagati tako, da bi nedolžni ljudje čim manj trpeli, dokler se ne bo pokazala priložnost za dialog za dosego miru.

Erdoğanu se je Pahor zahvalil tudi za pripravljenost na kompromis s Švedsko in Finsko, ki je tema državama odprl vrata članstvu v zvezi Nato, katere članici sta tudi Turčija in Slovenija. “Ko je že kdo mislil, da zveza Nato ni aktualna, se je z vojno v Ukrajini pokazalo, kako zelo je,” je dejal. “Oba si želiva, da bi upravičil pričakovanja naših ljudi in zavaroval varnost ter prispeval k miru in varnosti v svetu,” je o severnoatlantskem zavezništvu še dejal Pahor.

V ospredju tudi gospodarsko sodelovanje

Drugi dan državniškega obiska Pahorja v Turčiji je bil namenjen tudi gospodarskemu sodelovanju. V Ankari je potekala poslovna okrogla miza z udeležbo slovenskih in turških podjetij, na kateri je ob Pahorju udeležence nagovoril tudi gospodarski minister Matjaž Han.

Trgovinska menjava med Slovenijo in Turčijo je lani dosegla 1,14 milijarde evrov. Obe strani jo želita še krepiti, zato so se Pahorju ob Hanu v Turčiji pridružila tudi številna slovenska podjetja, med drugim s področij gradbeništva, turizma, tekstila, logistike, medicine in kemijske industrije, so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

V prvih štirih mesecih letos sta bili državi na dobri poti k cilju povečanja sodelovanja, saj je bila vrednost blagovne menjave glede na enako obdobje lani višja za 10 odstotkov.

“Številna podjetja na novo oblikujejo svoje dobavne verige. V tem vidim priložnosti za krepitev sodelovanja med slovenskimi in turškimi podjetji,” je v nagovoru na poslovni okrogli mizi, ki sta jo pripravili Gospodarska zbornica Slovenije ter Turška zunanjetrgovinska zbornica DEIK, dejal Han. “Slovensko gospodarstvo je zelo inovativno, visokotehnološko in nišno. Zato zagotovo ne bo težko najti projektov, ki so v skupnem interesu slovenskih in turških podjetij,” je še poudaril Han, ki priložnosti vidi zlasti v investicijah, turizmu, prometu, kmetijstvu, gozdarstvu in prehrani, znanosti in tehnologiji, športu ter informacijskih tehnologijah.

Minister se je tudi seznanil z že obstoječimi oblikami sodelovanja, projekti med turškimi in slovenskimi podjetji ter izzivi, s katerimi se srečujejo. Turška podjetja je povabil k investiranju v Sloveniji.

Podatki o investicijah sicer kažejo, da je bila konec leta 2020 kumulativna vrednost turških investicij v Sloveniji 19,8 milijona evrov, lastniški kapital je znašal devet milijonov evrov. Kumulativna vrednost neposrednih naložb slovenskih podjetij v Turčiji pa je dosegala 14,2 milijona evrov.

Pahor je na okrogli mizi prav tako podčrtal, da je blagovna menjava med državama že leta 2019 presegla v deklaraciji o strateškem partnerstvu začrtani cilj ene milijarde evrov. Dobri so trendi v menjavi storitev, še veliko pa je neizkoriščenega potenciala pri tujih investicijah, so predsednikove izjave povzeli v njegovem uradu.

Han se je sicer popoldan srečal še s turškim ministrom za industrijo in tehnologijo Mustafo Varankom. Med pomembnejšimi točkami pogovora bodo krepitev letalskih povezav Turkish Airlines na letališču Brnik, delovanje mešane slovensko-turške gospodarske komisije ter izzivi, povezani z logistiko in članstvom Turčije v Globalnem partnerstvu za umetno inteligenco GPAI.

Ministra sta podpisala tudi medvladni protokol, s čimer bosta državi poenostavili administrativne postopke pri izvajanju skupnih razpisov za sodelovanje med raziskovalnimi institucijami.

Pahor je sicer današnji dan državniškega obiska začel s položitvijo venca na grob ustanovitelja moderne turške države Mustafe Kemala Atatürka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje