Robert Golob bo zamenjal glavnega vladnega komunikatorja

Slovenija 10. Avg 202213:58 > 17:44 6 komentarjev
Dragan Barbutovski
Foto: UKOM

V kabinetu predsednika vlade so za N1 potrdili poročanje Dnevnika, da z vladnega urada za komuniciranje po dobrih dveh mesecih odhaja vršilec dolžnosti direktorja Dragan Barbutovski.

Dragan Barbutovski je bil na položaj imenovan 1. junija, na prvi seji vlade Roberta Goloba, na mestu šefa Ukoma pa je nasledil Uroša Urbanijo. Ob tem je na Twitter zapisal, da si šteje v veliko čast, da ga je vlada imenovala, in napovedal, da bodo “s predano ekipo zagotavljali transparentnost dela vlade, vodili dialog z deležniki in se predvsem poslušali”.

A je po poročanju Dnevnika počilo znotraj vladajoče stranke Gibanje Svoboda (GS), saj naj bi od njega pričakovali, da bo komuniciral tudi kot politik, ne pa zgolj kot visoki uradnik, kar je položaj direktorja Ukoma. Prav tako k razmeram v stranki, kot piše časnik, ni pripomogel skorajšnji prihod nove vodje odnosov z javnostmi GS, dosedanje novinarke Vesne Vuković, kar smo na N1 razkrili včeraj.

Da v. d. direktorja Ukoma odhaja, so za N1 potrdili v kabinetu predsednika vlade, na vprašanja o razlogih pa niso odgovorili. Barbutovski se na naše klice ni odzval, prav tako nismo dobili odgovorov z Ukoma. Vprašali smo jih, zakaj zapušča položaj in ali je morda že znan njegov naslednik. Vmes so z vlade že sporočili, da bo Barbutovskega, ki bo odslej zaposlen v Golobovem kabinetu, nasledila Petra Bezjak Cirman z RTV Slovenija. Po neuradnih informacijah N1 si je menjave na čelu Ukoma želel zlasti predsednik vlade oziroma njegov ožji krog.

Barbutovski je bil do imenovanja direktor British Councila v Sloveniji, vladi oziroma Robertu Golobu pa ga je med drugim priporočila podpredsednica GS in njegova predsedniška kandidatka Marta Kos, tudi sama nekoč direktorica takratnega vladnega urada za informiranje. Kot nam je dejala, s tem ni seznanjena, zato odhoda Barbutovskega ni želela komentirati. Prav tako je informacija presenetila nekatere druge vidne člane GS, ki nam jih je uspelo priklicati.

Tudi v času vodenja Ukoma je sicer Barbutovski ostal na položaju direktorja zavoda Evropa misli, središče evropskih idej, zato je bil deležen očitkov o konfliktu interesov. Kot je pojasnil, zavod že od leta 2017 nima nobenih prihodkov in ne opravlja nobenih aktivnosti, čeprav je še vedno vpisan v poslovni register.

Na Twitterju se je v teh dveh mesecih redno oglašal, odgovarjal na različne očitke vladi in se spuščal tudi v žolčne polemike, kar nekaj uporabnikov je tudi blokiral, v zadnjih dneh pa se je njegova aktivnost na tem omrežju občutno zmanjšala.

Tudi prejšnja vlada Janeza Janše se je s prvotnim v. d. direktorja Ukoma hitro razšla. Miro Petek je bil na položaju le en teden, nato se je preselil na ministrstvo za kulturo, na uradu za komuniciranje pa ga je nasledil Uroš Urbanija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje