Palestinski deček, ustreljen v protestih na meji, umrl

Svet 29. Avg 202114:59 > 16:16 0 komentarjev
Pogreb ustreljenega palestinskega dečka
Profimedia

Dvanajstletni palestinski deček, ki ga je v protestih minuli konec tedna ustrelil izraelski vojak, je zaradi hudih poškodb umrl. Medtem so včeraj na območju med Gazo in Izraelom ponovno izbruhnili spopadi. Izrael je ponoči izvedel letalske napade na položaje Hamasa.

Dvanajstletni palestinski deček, ki ga je v protestih ob ograji na meji z Gazo minuli konec tedna ustrelil eden od izraelskih vojakov, je zaradi hudih poškodb umrl, je sporočilo zdravstveno ministrstvo v Gazi. Vsaj sto ljudi se je včeraj udeležilo njegovega pogreba, poroča Guardian.

Kot smo že poročali, je minuli konec tedna izbruhnil spopad med Palestinci, ki so se približali ograji na meji, ter izraelsko vojsko. Po navedbah vojske naj bi Palestinci nanje metali eksplozivna sredstva, vojaki pa naj bi jih s streli poskušali razgnati. V spopadih je bilo ranjenih 41 protestnikov, od tega 22 otrok. Huje ranjen je bil tudi izraelski obmejni policist.

V soboto zvečer so na območju meje med Gazo in Izraelom ponovno izbruhnili spopadi med izraelsko vojsko in palestinskimi protestniki. Vojska je uporabila solzivec in zvočne granate, protestniki pa so zažigali pnevmatike. Po navedbah zdravstvenega ministrstva v Gazi je bilo pri tem ranjenih enajst Palestincev, od tega trije s pravimi naboji.

Gaza

Reuters

V odgovor je Izrael ponoči izvedel letalske napade na položaje palestinskega gibanja Hamas na območju Gaze. Izraelska vojska je sporočila, da so s tem odgovorili na nasilne izgrede in na zažigalne balone, ki so v soboto na ozemlje Izraela prileteli s tega palestinskega območja. Po navedbah oblasti v Gazi izraelski napadi niso zahtevali žrtev, tarča napadov pa naj bi bila Hamasov vojaški kompleks, ki ga uporabljajo za proizvodnjo orožja in urjenje, ter vhod v teroristični predor pri Džabaliji.

Zažigalni baloni, ki so prileteli s palestinskega območja in ki naj bi sprožili izraelske letalske napade, so sicer v Izraelu povzročili dva požara grmičevja.

Izraelski premier Naftali Benet je iz Washingtona, kjer se je v petek srečal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom, sporočil, da je Hamas odgovoren za vse težave, ki prihajajo z območja Gaze. “Kot sem že povedal, naša dejanja v Gazi služijo našim interesom,” je poudaril.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!