Pandemija pospešila razvoj. Cepiva proti raku in srčnim boleznim že do 2030

Svet 08. Apr 202318:55 0 komentarjev
Cepivo podjetja Moderna
PROFIMEDIA

Čas pandemije covida-19 je pospešil znanstveni razvoj cepiv, ki temeljijo na mRNA tehnologiji. V farmacevtski korporaciji Moderna so prepričani, da jo bomo do konca desetletja uporabljali tudi za boj proti raku, srčno-žilnim in avtoimunim boleznim.

V farmacevtski korporaciji Moderna so prepričani, da bodo do leta 2030 lahko razvili cepiva proti raku, srčno-žilnim in avtoimunim boleznim, poroča Guardian. Več kot 15 let raziskav o teh cepivih je namreč “izjemno obetavnih”, pravijo v podjetju, razvoj pa se je po njihovih besedah zaradi uspešnosti cepiva proti covidu-19 v zadnjem letu in pol še dodatno pospešil.

Vodilni zdravstveni predstavnik v Moderni Paul Burton je ob tem napovedal, da bo podjetje že v petih letih lahko ponudilo prve rešitve za “vse vrste bolezni”.

“Imeli bomo cepivo, ki bo skrajno učinkovito in bo rešilo več sto tisoč, če ne na milijone življenj. Mislim, da bomo lahko ljudem po vsem svetu ponudili personalizirana cepiva za raka proti najrazličnejšim tipom tumorjev,” je napovedal in potrdil, da v podjetju razvijajo cepivo za raka, ki bo ciljalo na različne oblike tumorjev.

Po njegovih besedah bi se z novimi cepivi lahko borili tudi proti različnim okužbam dihal in to že z enim samim odmerkom cepiva. To bi ranljivim skupinam ponudilo zaščito pred covidom-19, gripo in respiratornim sincicijskim virusom (RSV), medtem ko bi bile mRNA terapije na voljo za redke bolezni, za katere trenutno ni zdravil.

“Mislim, da bomo imeli terapije na osnovi mRNA tehnologije za redke bolezni, za katere do zdaj ni bilo zdravil, čez deset let pa bomo blizu sveta, v katerem bomo lahko zares identificirali genetski vzrok bolezni in ga s pomočjo mRNA tehnologije razmeroma preprosto odpravili,” je napovedal Burton.

Terapije na osnovi mRNA tehnologije delujejo tako, da celice priučijo, kako proizvesti protein, ki spodbudi imunski odziv telesa proti bolezni. Molekule mRNA so namreč naravna navodila za izdelavo proteinov v naših celicah, ki se prepišejo iz našega DNK. Kot smo obširno pisali v rubriki Poglobljeno, zametki uporabe mRNA kot orodja segajo 30 let nazaj, ko so bila objavljena prva poročila o poskusni uporabi na miših.

Desetletno znanstveno znanje v letu dni

Moderna je že januarja objavila rezultate pozne faze preizkušanja svojega mRNA cepiva proti respiratornim sincicijskim virusom oziroma RSV. Rezultati so pokazali 83,7-odstotno učinkovitost pri preprečevanju vsaj dveh simptomov, kot sta kašelj in vročina, pri odraslih, starih 60 let ali več.

Na podlagi teh podatkov je Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) cepivu podelila oznako prebojne terapije, kar pomeni, da bo njegov regulativni pregled pospešen, poroča Guardian.

Cepivo podjetja Moderna
PROFIMEDIA

Mesec dni kasneje je FDA na podlagi nedavnih rezultatov pri bolnikih z melanomom kožnega raka enako oznako podelila tudi Moderninemu personaliziranemu cepivu proti raku.

Tudi ameriška korporacija Pfizer napreduje v preizkušanju cepiva proti gripi na osnovi mRNA tehnologije, v sodelovanju z BioNTechom pa se osredotoča tudi na druge nalezljive bolezni.

“Učenje iz procesa razvoja cepiva proti covidu-19 je vplivalo na naš splošni pristop k raziskavam in razvoju mRNA ter širše na to, kako izvajamo raziskave in razvoj. V samo enem letu smo pridobili desetletno znanstveno znanje,” je po poročanju Guardiana dejal predstavnik podjetja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!