Papež Frančišek: Nekdanji papež Benedikt XVI. je zelo bolan

Svet 28. Dec 202211:13 2 komentarja
papež Bendikt
PROFIMEDIA

Papež Frančišek je sporočil, da je njegov prehodnik papež Benedikt XVI. zelo bolan. Vernike je prosil za posebno molitev za 95-letnega zaslužnega papeža in ga nato obiskal v vatikanskem samostanu, kjer živi od odstopa pred devetimi leti.

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco v Vatikanu povedal, da je njegov predhodnik papež Benedikt XVI. zelo bolan. “Vse vas želim prositi za posebno molitev za papeža Benedikta. Spomnite se ga, zelo je bolan, in prosite Gospoda, naj ga tolaži in podpira vse do konca,” je dejal Frančišek ob koncu splošne avdience v Vatikanu, podrobnosti o njegovem zdravstvenem stanju pa ni navedel.

Podrobnosti ni sporočil niti tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni, ki je potrdil, da se je Benediktu XVI. v zadnjih urah zaradi visoke starosti stanje poslabšalo. Dodal je, da je njegovo stanje “trenutno pod nadzorom” in da ga zdravniki nenehno spremljajo.

Povedal je tudi, da ga je po koncu splošne avdience papež Frančišek obiskal v samostanu Matere Cerkve. “Pridružujemo se mu v molitvi za zaslužnega papeža,” je dodal.

Za papeža izvoljen leta 2005

Spomnimo sicer, da je bil Benedikt XVI. za papeža izvoljen 19. aprila 2005, odstopil pa je 28. februarja 2013 z navedbo, da je k tej odločitvi botrovala njegova visoka starost. S tem je postal prvi papež, ki je odstopil po skoraj 600 letih. S tem je odprl pot za izvolitev svojega argentinskega naslednika, papeža Frančiška.

Na Bavarskem rojeni zaslužni papež Benedikt XVI., ki se je pred izvolitvijo imenoval Joseph Ratzinger, od svojega odstopa leta 2013 živi v relativni osami v vatikanskem samostanu. Že več mesecev je znano, da je fizično šibak in da komaj govori. Kot osmi Nemec na čelu Katoliške cerkve in drugi, ki ni bil Italijan v skoraj 500 letih, je Ratzinger izbral ime Benedikt v čast svetemu Benediktu, začetniku zahodnega meništva iz 5. stoletja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje