Papež Frančišek ponovno: “Biti homoseksualec ni zločin”

Svet 25. Jan 202319:24 1 komentar
papež frančišek
PROFIMEDIA

Papež Frančišek, ki se že nekaj časa zavzema za strpno obravnavo homoseksualcev, je v današnjem intervjuju ponovil stališče, da katoliška cerkev ne sme biti sovražna do istospolno usmerjenih, saj da ne gre za zločin.

Papež Frančišek je v pogovoru za tiskovno agencijo Associated Press (AP) ponovil stališče, da katoliška cerkev ne sme biti sovražna do istospolno usmerjenih. Dejal je še, da so zakoni v številnih državah, ki kriminalizirajo homoseksualnost, krivični. “Biti homoseksualec ni zločin,” je poudaril.

Po papeževi oceni se katoliški škofje, ki podpirajo zakone, ki kriminalizirajo ali diskriminirajo LGBTQ osebe, motijo. Kot je dejal, bi se morali ti škofje spreobrniti in “uporabiti nežnost, kakršno ima Bog do vsakega od nas”.

Kot navaja AP, se Frančišek že nekaj časa zavzema za strpno obravnavo homoseksualcev. Kmalu po začetku svojega pontifikata leta 2013 je na vprašanje o istospolno usmerjenih katoličanih odgovoril z vprašanjem: “Kdo sem jaz, da bi sodil”.

Papež je v intervjuju za AP spregovoril tudi o napadih, katerih tarča je bil po nedavni smrti svojega predhodnika Benedikta XVI. Benediktov osebni tajnik Georg Gaenswein je napisal knjigo, iz katere izhaja, da je med pokojnim zaslužnim papežem in Frančiškom prišlo do trenj, med drugim zaradi mehkejšega stališča sedanjega papeža glede moralnih vprašanj, kot je homoseksualnost. “Edino, kar prosim, je, da mi to povedo v obraz, saj tako vsi rastemo, kajne,” je dejal glede kritik.

Preberite še: Papež o zlorabah patra Rupnika: Zame je bilo to presenečenje in rana

Frančišek je svojega predhodnika še označil za gentlemana in poudaril, da je z njegovo smrtjo izgubil očeta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje