Papež Frančišek posvaril pred uporabo pšenice kot orožja v vojni

Svet 01. Jun 202213:26 > 13:28 0 komentarjev
Papež Frančišek
Remo Casilli/REUTERS

Papež Frančišek je posvaril pred uporabo pšenice kot orožja v vojni. Ruska blokada izvoza žita iz Ukrajine traja že tri mesece, v številnih državah je povzročila pomanjkanje hrane, cene pa so poskočile.

Papež Frančišek je med tedensko splošno avdienco izrazil zaskrbljenost zaradi blokade izvoza žita iz Ukrajine in posvaril pred uporabo pšenice kot orožja v vojni, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

“Blokada izvoza žita iz Ukrajine, od katere je odvisno življenje milijonov ljudi, zlasti v najrevnejših državah, je zelo zaskrbljujoča,” je ob koncu splošne avdience dejal papež. Vse države je pozval, naj si po najboljših močeh prizadevajo za rešitev tega problema in zagotovijo uresničitev univerzalne pravice do hrane.

“Prosim, ne uporabljajte pšenice, osnovnega živila, kot orožja v vojni,” je pozval po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Tudi v torek je papež ponovno molil za mir po vsem svetu, zlasti v Ukrajini. Molitve rožnega venca v Rimu se je udeležilo približno 1000 ljudi, med njimi ukrajinski veleposlanik v Vatikanu Andrej Juraš, ukrajinske družine in verniki, oblečeni v modre in rumene barve ukrajinske zastave, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ruska agresija nad Ukrajino, veliko izvoznico žita, ki traja že več kot tri mesece, je povzročila pomanjkanje hrane v številnih državah. Cene žita, jedilnega olja, gnojil in energentov so poskočile, Združeni narodi pa opozarjajo, da bi lahko prišlo do svetovne prehranske krize.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!