Papež podpisal odstopno izjavo za primer, ko ne bi zmogel opravljati službe

Svet 18. Dec 202209:51 0 komentarjev
Papež Frančišek
Vatican Media/REUTERS

Papež Frančišek je že pred časom podpisal odstopno izjavo za primer, da bi bil iz zdravstvenih ali drugih razlogov nesposoben opravljati službo. Napovedal je tudi, da bo v roku dveh let na čelo enega od dikasterijev imenoval žensko, povzema italijanska tiskovna agencija Ansa.

Da je izjavo podpisal, je papež Frančišek povedal v pogovoru za španski dnevnik ABC.

“Podpisal sem že odstop. Takrat je bil državni sekretar Tarcisio Bertone. Podpisal sem in mu rekel: Za primer nesposobnosti iz zdravstvenih ali drugih razlogov, tu je moj odstop. Ga že imate. Ne vem, komu ga je kardinal Bertone potem predal, ampak dal sem mu ga,” je pojasnil Frančišek. Kot je dodal, tega javno še ni povedal.

Bertone je bil vatikanski državni sekretar v letih od 2006 do 2013. Argentinec Jorge Maria Bergoglio je bil za papeža imenovan 13. marca 2013, izbral si je ime Frančišek.

Papež je sicer v pogovoru tudi napovedal, da bo na čelo enega od dikasterijev imenoval žensko. “Eno imam v mislih za dikasterij, kjer se bo položaj izpraznil čez dve leti. Nobene ovire ni za to, da bi ženska vodila dikasterij, ki ga lahko vodi laik,” je dodal.

Papeža Frančiška je sicer včeraj obiskal premier Robert Golob.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!