Papež poziva Evropo k sprejetju beguncev

Svet 22. Dec 202114:26 0 komentarjev
Papež in begunci
Profimedia

Papež Frančišek je na današnji splošni avdienci evropske države pozval, naj zagotovijo več pomoči migrantom. Lokalne cerkve pa je pozval, naj sprejmejo begunce in jim zagotovijo podporo. Slovenski škofje so pozdravili papežev poziv.

Papež je spomnil, da je zahvaljujoč velikodušnosti Italije s potovanja po Cipru in Grčiji s seboj v Italijo vzel skupino beguncev. “V naslednjih mesecih bomo kot Cerkev poskrbeli zanje,” je povedal po poročanju avstrijske tiskovne agencija APA, ki se sklicuje na avstrijsko katoliško tiskovno agencijo Kathpress.

Papež upa, da bo ta gesta spodbuda za druge evropske države, da bodo lokalnim cerkvam omogočile sprejem beguncev, ki jih je treba nujno preseliti. Po njegovih besedah obstaja veliko lokalnih cerkva, redovnih skupnosti in katoliških organizacij, ki so na to pripravljene. “Samo odpreti morate svoje srce. Ne zamudimo tega božiča,” je pozval.

Spomnil je, da so nekatere evropske države, kot sta Ciper in Grčija, nosile veliko večje breme sprejemanja beguncev kot druge. Toda odgovornost bi morale po njegovih besedah prevzeti vse države. “To je problem človečnosti,” je poudaril papež. Dodal je, da je cilj spremljati begunce, jih spodbujati in integrirati.

Zore podprl papežev poziv

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je sporočil, da so slovenski škofje papežev poziv pozdravili in ga podprli. Izrazili so podporo vsem državnim ustanovam, Slovenski karitas in drugim humanitarnim organizacijam, ki so oziroma bodo sprejemali begunce ter prosilce za azil.

Po njegovem mnenju je “pomembno, da naša država in Evropska unija zagotovita vsem beguncem in migrantom možnosti, da na legalen način pridobijo azil zase in za svoje družine ter se integrirajo v lokalno skupnost”, piše na spletni strani Slovenske škofovske konference.

Papež želi v Rim prepeljati skupno 50 ljudi iz ciprskih begunskih taborišč. To omogoča sporazum med vatikanskim državnim sekretariatom ter italijanskimi in ciprskimi oblastmi. Vključena sta tudi oddelek za migrante in begunce Svetega sedeža ter skupnost Sant Egidio. Podpora prihaja neposredno od papeža, navajajo v Vatikanu.

Prva skupina dvanajstih beguncev, ki prihajajo iz Konga, Demokratične republike Kongo, Kameruna, Somalije in Sirije, je v Rim prispela pretekli teden. V petek so se nekateri srečali s papežem ob njegovem rojstnem dnevu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!