Papež sinodo o reformi Cerkve podaljšal za leto dni

Svet 16. Okt 202217:40 0 komentarjev
Papež Frančišek
Vatican Media/REUTERS

Škofovska sinoda o reformi katoliške cerkve bo potekala leto dni dlje, kot je bilo sprva načrtovano, in bo trajala še vse do konca leta 2024, je danes sporočil papež Frančišek. Kot je pojasnil vernikom, zbranim na vatikanskem Trgu svetega Petra, gre namreč za vprašanje, pri katerem nikakor ne gre hiteti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je še povedal papež Frančišek, bo škofovsko plenarno konferenco, ki naj bi se po prvotnih načrtih zaključila prihodnje leto, razdelil v dve ločeni zasedanji. Prvo bo potekalo od 4. do 29. oktobra 2023, drugo pa leto dni kasneje, oktobra 2024.

Papež je sicer sinodo odprl pred letom dni. Gre načeloma za zasedanje škofov, a Frančišek je želel, da na njej sodelujejo vsi katoliki. Namenjena je sicer razpravi o tem, kakšno in kako daljnosežno reformo potrebuje Cerkev.

Najprej je bila na vrsti faza na ravni lokalnih cerkva, nato pa na regionalni in še svetovni ravni, pri čemer naj bi zaključke vsakokratnih posvetovanj redno posredovali Vatikanu. Na koncu bodo o spremembah razpravljali škofje skupaj s papežem ter jih zapisali v apostolsko pismo. To naj bi predstavljalo smernice za reforme v Cerkvi, po katerih bi se lahko ravnale vse župnije po svetu.

Papež v novi knjigi poziva h koncu vojn in reformi ZN

Danes pa je bil objavljen tudi povzetek papeževe nove knjige. Očitno je, da Združeni narodi nujno potrebujejo reformo, še posebej po tem ko sta vse njihove omejitve razgalili pandemija covida-19 in vojna v Ukrajini, v njej poudarja papež Frančišek. Knjiga z naslovom Prosim te v imenu Boga: Deset molitev za prihodnost upanja bo sicer izšla v torek.

Papež Frančišek
Vatican Media/REUTERS

“V imenu Boga prosim za konec grozljive norosti vojne,” poziva Frančišek. “Prav nobenega razloga ni, ki bi lahko upravičeval vojno. Za barbarstvo vojne ni nobenega prostora,” dodaja. Obenem je vojna po njegovem “povsem neučinkovit odgovor”, saj nikoli ne reši nobenega problem. “Gre morda Jemnu, Libiji ali Siriji, da navedem nekaj aktualnih primerov, bolje kot pred konflikti?”

Ruska invazija na sosednjo Ukrajino februarja letos je po besedah papeža ponazorila, da obstoječe multilateralne strukture, še posebej Varnostni svet ZN, nujno potrebujejo “agilnejše in učinkovitejše načine za razreševanje konfliktov”.

“V času vojne je bistveno potrditi, da potrebujemo več multilateralizma in boljši multilateralizem,” a Združeni narodi ne ustrezajo več “novim realnostim”, je v izvlečku, ki ga je objavil italijanski dnevnik La Stampa in ga povzemajo tuje tiskovne agencije, še zapisal papež.

Papež Frančišek
Vatican Media/REUTERS

Združeni narodi so bili ustanovljeni, da bi preprečili ponovitev grozot obeh svetovnih vojn, a čeprav grožnje, ki sta jih ti predstavljali, še vedno obstajajo, “današnji svet ni več enak”, je nadaljeval. Kot v nebo vpijajoč primer omejitev obstoječega multilateralnega sistema in prevlade zakona najmočnejšega nad solidarnostjo je izpostavil neenako distribucijo cepiv proti covidu-19.

85-letni poglavar katoliške cerkve se zavzema za “organske reforme”, ki bi mednarodnim organizacijam omogočile, da ponovno odkrijejo svoj bistven namen, ki je “služiti družini človeštva”. Mednarodne institucije morajo biti po njegovem rezultat “najširšega možnega soglasja”.

Pot do rešitve je po njegovem v “dialogu, pogajanjih, poslušanju drug drugega, diplomatski spretnosti in kreativnosti ter tudi v daljnovidni politiki, sposobni zgraditi sistem sobivanja, ki ne temelji na moči orožja ali zastraševanju”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!