Pariško sodišče prijeta Tunizijca obtožilo vpletenosti v napad v Bruslju

Svet 24. Okt 202310:23 0 komentarjev
Cvetje na prizorišču terorističnega napada v Briuslju
Foto: PROFIMEDIA

Preiskovalni sodnik je v Parizu obtožil dva Tunizijca, ki so ju policisti prijeli zaradi domnevnih povezav z bruseljskim napadalcem. Obtožena sta ustanovitve teroristične kriminalne skupine in sostorilstva pri umoru dveh švedskih navijačev. Do konca preiskave bosta ostala v priporu.

Zaradi suma povezav z domnevnim islamskim skrajnežem, ki je v Bruslju 16. oktobra ubil dva švedska nogometna navijača, je pariški preiskovalni sodnik v ponedeljek obtožil dva Tunizijca, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki navaja urad francoskega protiterorističnega tožilstva.

Potem ko so ju privedli pred preiskovalnega sodnika, ju je ta obtožil ustanovitve teroristične kriminalne skupine in sostorilstva pri umoru, povezanega s teroristično zaroto, je sporočilo protiteroristično tožilstvo. Dodalo je, da so ju do konca preiskave priprli, saj preiskavo nadaljujejo, da bi ugotovili njune povezave s 45-letnim Tunizijcem, ki je izvedel omenjeni napad v Bruslju, policija pa ga je kasneje med begom ubila.

Obtoženca, ki prebivata v pariški regiji, sta bila med štirimi ljudmi, ki so jih minuli teden v Franciji aretirali v okviru preiskave strelskega napada v Bruslju. Dva osumljenca je policija izpustila brez obtožb.

Odvetnik enega od obtoženih Tunizijcev je za AFP povedal, da živi v Franciji že skoraj 20 let in da sta bila z napadalcem prijatelja, da pa ni opazil, da bi se radikaliziral. Zanikal je vse obtožbe.

V preiskavi napada so v Belgiji ugotovili vrsto napak v postopkih. Napadalec, ki je bil prav tako Tunizijec, je namreč v Tuniziji pobegnil iz zapora, kjer je prestajal dolgoletno zaporno kazen, vendar belgijske oblasti avgusta lani niso ukrepale, ko so tunizijske oblasti zahtevale njegovo izročitev. V Belgiji je bival nezakonito od leta 2020, ko so mu zavrnili prošnjo za azil. Marca 2021 pa je bil zanj izdan nalog za izgon, a ga niso izvršili, navaja AFP.

Zaradi napak v ravnanju bruseljskega tožilstva je osebno odgovornost prevzel belgijski pravosodni minister Vincent Van Quickenborne, ki je odstopil v petek. Na njegov položaj so v soboto imenovali Paula Van Tigchelta, bivšega vodjo belgijskega koordinacijskega telesa za analizo groženj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!