Peking z jasnim sporočilom ZDA: Kitajska ne dopušča prostora za kompromis

Svet 19. Jun 202310:40 > 11:49 8 komentarjev
Antony Blinken in Ši Džinping
PROFIMEDIA

Ob obisku državnega sekretarja ZDA Antonyja Blinkna v Pekingu je kitajski diplomat Vang Ji dejal, da Kitajska glede Tajvana ne dopušča prostora za kompromis ali popuščanje. Blinken se je srečal tudi s predsednikom Ši Džinpingom. Dejal je, da ZDA ne podpirajo neodvisnosti Tajvana in ne želijo gospodarsko omejevati Kitajske. To je prvi obisk Blinkna na Kitajskem, odkar je leta 2021 prevzel položaj in tudi prvi obisk vodje ameriške diplomacije v Pekingu po letu 2018.

Kitajski predsednik Ši Džinping je danes ameriškemu državnemu sekretarju Antonyju Blinknu med srečanjem v Pekingu izrazil upanje, da bo njegov obisk prispeval k izboljšanju odnosov med ZDA in Kitajsko. Kot je dejal, morajo odnosi med državami temeljiti na vzajemnem spoštovanju. Ob tem je potrdil napredek pri “določenih vprašanjih”.

“Meddržavni odnosi morajo vedno temeljiti na vzajemnem spoštovanju in iskrenosti. Upam, da bo sekretar Blinken s tem obiskom pozitivno prispeval k stabilizaciji odnosov med Kitajsko in ZDA,” je besede Šija povzela kitajska državna radiotelevizija CGTN.

“Kitajska stran je jasno izrazila svoje stališče, obe strani pa sta se dogovorili, da bosta sledili skupnemu dogovoru, ki sva ga s predsednikom [Joejem] Bidnom dosegla na Baliju,” je dejal Ši, pri čemer je imel v mislih srečanje dvojice na vrhu G20 novembra lani.

Vlada predsednika ZDA Joeja Bidna je sicer gospodarsko rivalstvo s Kitajsko opredelila kot največjo potencialno grožnjo. V luči tega je Blinken dejal, da se ZDA jasno zavedajo izzivov, ki jih predstavljajo odnosi s Kitajsko. “Nimamo nobenih iluzij o izzivih pri upravljanju teh odnosov. O mnogih vprašanjih se globoko – celo odločno – ne strinjamo,” je poudaril.

Pri Tajvanu brez kompromisov in popuščanja

Da Kitajska pri vprašanju Tajvana ne dopušča prostora za kompromis ali popuščanje, je državnemu sekretarju ZDA Antonyju Blinknu, še pred srečanjem s predsednikom Šijem, dejal najvišji kitajski diplomat Vang Ji.

Dodal je, da se morajo ZDA držati načela ene Kitajske in jasno nasprotovati neodvisnosti Tajvana. Tudi Blinken je na novinarski konferenci po srečanju s Šijem poudaril, da ZDA sledijo načelu ene Kitajske in da se to ni spremenilo. “Ne podpiramo neodvisnosti Tajvana,” je zatrdil in dodal, da si ZDA ne želijo spremeniti statusa quo v regiji. Kljub temu je kitajskemu voditelju izrazil zaskrbljenost zaradi, kot je dejal, provokativnih dejanj Kitajske v Tajvanski ožini, poroča britanski BBC.

ZDA se morajo držati načela ene Kitajske

“Pri tem vprašanju Kitajska nima prostora za kompromis ali popuščanje,” je besede Vang Jija o Tajvanu povzela kitajska državna televizija CCTV. “ZDA se morajo resnično držati načela ene Kitajske (…), spoštovati suverenost in ozemeljsko celovitost Kitajske ter jasno nasprotovati ‘tajvanski neodvisnosti’,” je dejal.

Po njegovih besedah morata Kitajska in ZDA izbrati med “dialogom in konfrontacijo, sodelovanjem ali konfliktom”. Ob tem je ocenil, da obisk Blinkna poteka v kritičnem trenutku za kitajsko-ameriške odnose. Pozval je k vrnitvi na “zdravo in stabilno pot”, poročajo tuje tiskovne agencije.

U.S. Secretary of State Antony Blinken visits China
Leah Millis/REUTERS

Washington mora prenehati teorije o kitajski grožnji

Vang Ji je med drugim dejal tudi, da imajo ZDA napačno predstavo o Kitajski, kar posledično vodi v “napačno politiko” do njegove države. Dodal je, da mora Washington prenehati teorije o kitajski grožnji, odpraviti “nezakonite enostranske sankcije” in ustaviti “zatiranje tehnološkega razvoja” Kitajske. Prav tako naj se neha vmešavati v kitajske notranje zadeve.

Blinken je na srečanju poudaril pomen “odgovornega upravljanja konkurence” med državama prek odprtih komunikacijskih kanalov in zagotavljanja tega, da konkurenca ne preide v konflikt, poroča britanski BBC.

“Na vsakem srečanju sem poudaril, da je neposredno sodelovanje in trajna komunikacija na višjih ravneh najboljši način za odgovorno obvladovanje razlik in zagotavljanje, da tekmovalnost ne preide v konflikt,” je poudaril Blinken.

Po njegovih besedah so bili kitajski sogovorniki enakega mnenja, pogovore z njimi je označil za zdrave in konstruktivne. Kot je dejal, je na srečanjih zavrnil kritike Pekinga, da si Washington prizadeva za gospodarsko omejevanje Kitajske. “Dejstva to trditev preprosto izpodbijajo,” je zatrdil in pojasnil, da je gospodarski uspeh Kitajske za ZDA koristen. Vendar pa je dodal, da je za zaščito ameriške nacionalne varnosti potrebno posebej varovati “nekatere tehnologije”.

ZDA se bodo še naprej zavzemale za interese in vrednote Američanov, je besede Blinkna pa je navedel tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Matthew Miller, ki je srečanje ob tem označil za “odkrito in produktivno”. Po navedbah State Departmenta je pogovor med diplomatoma trajal tri ure.

Vang Ji je vodja komisije za zunanjo politiko pri centralnem komiteju kitajske komunistične partije, kar pomeni, da je po funkciji tudi nad kitajskim zunanjim ministrom Čin Gangom, s katerim se je Blinken sestal v nedeljo. Tudi ta je v pogovoru izpostavil vprašanje Tajvana, tako on kot Blinken pa sta potrdila, da je bilo srečanje odkrito in konstruktivno.

Februarski obisk odpovedan zaradi domnevnega kitajskega vohunskega balona

Gre za prvi obisk Blinkna na Kitajskem, odkar je leta 2021 prevzel položaj in tudi prvi obisk kakega vodje ameriške diplomacije v Pekingu po letu 2018. Obisk je bil načrtovan že za februar, a so ga v zadnjem trenutku preložili zaradi domnevnega kitajskega vohunskega balona nad ZDA.

Ameriški državni sekretar s srečanjem s Šijem tudi zaključuje obisk na Kitajskem. Pričakovanja, da bi Blinken z obiskom v Pekingu dosegel napredek pri odpravljanju dolgega seznama sporov med državama, so bila majhna, a tudi v Washingtonu so pred obiskom ocenili, da bi ta lahko nekoliko umiril napetosti v odnosih.

“Napredek v odnosih je težaven, ni rezultat enega samega potovanja,” je sklenil Blinken in napovedal, da gre v prihodnjih tednih pričakovati nadaljnje obiske visokih ameriških uradnikov na Kitajskem in kitajskih v ZDA.

Napetosti med Kitajsko in ZDA segajo od kitajskega stališča do ruske agresije v Ukrajini prek trgovinske vojne med državama in njunega udejstvovanja v indijsko-pacifiški regiji do statusa Tajvana, ki ga Kitajska dojema kot del svojega ozemlja.

Peking obljubil, da Rusiji ne bo pošiljal orožja

Peking je po besedah prvega moža ameriške diplomacije obljubil, da Rusiji ne bo pošiljal orožja za bojevanje v Ukrajini. “To je pomembna zaveza (…) in trenutno ni znakov, ki bi kazali nasprotno,” je dejal Blinken. Peking je tudi pozval, naj pomaga doseči “pravičen mir” v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Blinken je s Šijem spregovoril še o dogajanju v Severni Koreji. Po njegovih besedah je v interesu vsega sveta, da Pjongjang ravna odgovorno, kar med drugim pomeni, da preneha s preizkusi orožja. Kitajskega voditelja je opozoril tudi na kršitve človekovih pravic v regijah Šinjiang in Tibet ter v Hongkongu.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje