Peking zanikal dobavo orožja Rusiji, ZDA pa obtožil širjenja laži

Svet 20. Feb 202311:34 3 komentarji
Ruska in kitajska zastava
Florence Lo/REUTERS

ZDA so namignile, da naj bi Kitajska razmišljala o dobavi orožja in streliva Moskvi. Na Kitajskem so te navedbe zavrnili in Washington obtožil širjenja lažnih informacij.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je pred prihajajočo obletnico ruske invazije v Ukrajini v nedeljo opozoril, da naj bi Kitajska razmišljala o dobavah orožja in streliva Moskvi. V Pekingu so zavrnili te navedbe in Washington obtožili širjenja lažnih informacij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preberite še: Biden nenapovedano v Kijev: “Gre za neomajno zavezanost ukrajinski suverenosti”

Zunanji minister ZDA Blinken je v intervjuju za ameriško televizijo CBS dejal, da Kitajska razmišlja o vojaški pomoči Rusiji. Hkrati je poudaril, da so Pekingu jasno sporočili, da bi takšno ravnanje predstavljalo resno težavo za odnose med ZDA in Kitajsko.

Blinken je že na sobotnem srečanju s kitajskim visokim diplomatom ter do nedavnega zunanjim ministrom Vang Jijem ob robu münchenske varnostne konference opozoril Kitajsko pred posledicami, če bi nudila “materialno pomoč” Rusiji v vojni proti Ukrajini.

Zunanje ministrstvo v Pekingu se je danes ostro odzvalo na Blinknove besede, rekoč, da ne sprejemajo ameriškega “kazanja s prstom na kitajsko-ruske odnose, še manj pa prisile in pritiska”. Tiskovni predstavnik ministrstva Vang Venbin je ob tem ZDA obtožil širjenja lažnih informacij.

Kitajska od začetka vojne v Ukrajini do konflikta ohranja nevtralno držo in poziva k prekinitvam ognja in mirovnim pogajanjem. Ameriški predsednik Joe Biden je po navedbah Blinkna že kmalu po začetku invazije kitajskega predsednika Ši Džinpinga posvaril pred oboroževanjem Rusije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje