Pelješki most praznuje prvi rojstni dan: koliko vozil je zapeljalo čezenj

Svet 23. Jul 202318:10 0 komentarjev
Pelješki most
PIXSELL/BOBO

V sredo bo minilo leto od odprtja Pelješkega mostu. V tem času je po podatkih podjetja Hrvatske ceste čez most peljalo več kot 2,1 milijona vozil. Zaradi mostu se je povečal tudi turistični obisk na polotoku Pelješac, ki ga je letos obiskalo 20 odstotkov več Slovencev.

Polotok Pelješac je po oceni direktorja Turistične skupnosti dubrovniško-neretvanske županije Julija Srgote med Slovenci dobro prepoznan. “Do zdaj smo zabeležili 20 odstotkov več prihodov Slovencev kot v enakem obdobju lani,” je izpostavil za STA.

Po njegovih besedah so Slovenci narod, ki ima rad aktivni turizem, kar Pelješac tudi omogoča. “Radi hodijo, kolesarijo, veliko jih je tudi med deskarji. So ljubitelji gastronomije, Pelješac pa je polotok odličnih vin in hrane, kot so školjke, ter čudovitih skritih plaž in zalivov,” je dejal.

Poudaril je, da turistični obisk na Pelješcu nenehno raste in se je povečeval že pred odprtjem Pelješkega mostu. Od začetka leta so zabeležili več kot 400.000 nočitev, kar je osem odstotkov več kot lani in deset odstotkov več kot v predkoronskem letu 2019. Poleg tega so se z odprtjem mostu odprle tudi nove priložnosti za naložbe v razvoj turistične ponudbe.

pelješki most
PROFIMEDIA

Direktor Hrvaške turistične skupnosti (HTZ) Kristjan Staničić je za STA medtem izpostavil, da je most pomemben tako za trge, kot so Nemčija, Poljska, Francija, Slovenija in Avstrija, kot za domači trg, zato je pričakovati dodatno večje povpraševanje in obisk gostov z vseh trgov. Pelješki most je po oceni direktorja HTZ že zdaj “absolutno upravičil” svoj obstoj in pripomogel k dobrim trendom v predsezoni, dolgoročno pa bo spodbudil nadaljnje izlete na skrajni jug države.

Po njegovih besedah je postal tudi nova turistična zanimivost tako za pomorce, za katere je plovba pod mostom posebno doživetje, kot za popotnike in turiste, ki uživajo ob pogledu na most z okoliških razgledišč in cest. Da je Pelješki most postal turistična zanimivost, se je strinjal tudi Srgota. Ob tem je izpostavil, da nekateri pomorci plujejo pod mostom samo zato, da si ga ogledajo, medtem ko se turisti, ki pridejo z vozili, ustavljajo, da bi ga fotografirali.

V prvi polovici julija je Pelješki most sicer prečkalo v povprečju nekaj več kot 11.000 vozil na dan, junija več kot 8700, maja pa nekaj več kot 6000 na dan. Največ vozil, blizu 16.000, je most vsak dan prečkalo takoj po njegovem odprtju, od 26. do 31. julija. Avgusta lani je most prečkalo povprečno 14.600 vozil na dan, mesec za tem pa se je njihovo število zmanjšalo na okoli 8. 400 na dan.

Pelješki most
PROFIMEDIA

Most je projektiral slovenski inženir Marjan Pipenbaher, gradbena dela je izvedla kitajska družba China Road and Bridge Corporation (CRBC). Dolg je 2,4 kilometra in zagotavlja cestno povezavo skrajnega juga Hrvaške, tudi Dubrovnika, s preostalim delom države ter tako zaobide ozek pas ozemlja, kjer ima Bosna in Hercegovina dostop do Jadranskega morja.

Most je občutno skrajšal pot na jug Hrvaške, po besedah Srgote do Pelješca na primer tudi do ene ure. Potniki se poleg tega izognejo tudi carinskemu nadzoru na meji z BiH.

Celoten projekt gradnje mostu in 30 kilometrov vpadnic s kopenske in pelješke strani je bil vreden nekaj več kot 525 milijonov evrov. K temu je Evropska unija prispevala 357 milijonov evrov. Skupno so zaradi Pelješkega mostu zgradili 32,5 kilometra novih državnih cest. Povezovalne ceste so z odprtjem stonske obvoznice dokončali aprila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!