Kitajska uvedla sankcije proti Nancy Pelosi

Svet 05. Avg 202208:21 > 12:24 2 komentarja
Nancy Pelosi
PROFIMEDIA

Kitajske oblasti so sporočile, da so uvedle sankcije proti predsednici predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi in njenim ožjim družinskim članom, potem ko je ameriška kongresnica obiskala Tajvan. Podrobnosti glede vsebine sankcij sicer v Pekingu še niso razkrili. Pelosi je medtem na obisku v Tokiu, zadnji postaji svoje azijske turneje, dejala, da ZDA ne bodo dovolile Kitajski, da izolira Tajvan. Z japonskim premierjem Fumiom Kishido sta v luči povečanih napetosti v Tajvanski ožini potrdila zavezo o tesnem sodelovanju za ohranitev miru v regiji.

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je v torek in sredo sredo obiskala samoupravni demokratični otok Tajvan, ki ga Kitajska obravnava kot del svojega ozemlja, zaradi česar je Peking v četrtek začel izvajati obsežne zračne in pomorske vojaške vaje v vodah ob Tajvanu.

“Ob neupoštevanju resne zaskrbljenosti Kitajske in njenega odločnega nasprotovanja je Nancy Pelosi vztrajala pri obisku kitajske regije Tajvan. To predstavlja grobo vmešavanje v kitajske notranje zadeve,” je danes v izjavi zapisalo kitajsko zunanje ministrstvo.

“To dejanje resno spodkopava kitajsko suverenost in ozemeljsko celovitost, tepta načelo ene Kitajske ter ogroža mir in stabilnost v Tajvanski ožini. Kot odgovor na hudo provokacijo se je Kitajska odločila sprejeti sankcije proti Pelosijevi in njenim ožjim družinskim članom v skladu z ustreznimi zakoni Ljudske republike Kitajske,” so še zapisali.

Pelosi: ZDA ne bodo dovolile Kitajski, da izolira Tajvan

Pelosi je danes sicer na obisku v Tokiu, zadnji postaji svoje azijske turneje, kjer je dejala, da ZDA ne bodo dovolile Kitajski, da izolira Tajvan. Kitajskih vojaških vaj, s katerimi se je Peking odzval na njen obisk Taipeija, ni neposredno komentirala, je pa zatrdila, da bi morali imeti ameriški politiki možnost svobodno potovati na Tajvan. Izpostavila je tudi, da namen njenega obiska na Tajvanu ni bilo spreminjanje statusa quo v regiji, pri čemer je Tajvan označila za “eno najsvobodnejših držav v regiji” in “veliko demokracijo z uspešnim gospodarstvom”.

Kitajska vojska je v četrtek iz voda ob Tajvanu izstrelila pet raketnih izstrelkov v izključno ekonomsko cono Japonske. Kitajsko ravnanje ima “resne posledice za mir in stabilnost v regiji ter mednarodni skupnosti”, je kitajske vojaške vaje komentiral japonski premier Fumio Kishida. Japonski premier in predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa sta sicer na srečanju potrdila zavezo o tesnem sodelovanju za ohranitev miru v regiji.

Pelosi je v Tokio prispela v četrtek zvečer ob koncu svoje azijske turneje, v okviru katere je poleg Japonske obiskala tudi Singapur, Malezijo, Tajvan in Južno Korejo. Med obiskom slednje je 82-letna ameriška kongresnica med drugim obiskala demilitarizirano območje na meji z Severno Korejo in potrdila zavezanost ZDA glede jedrske razorožitve Pjongjanga.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje