Pence prepričan, da bo Trumpu sodila zgodovina

Svet 12. Mar 202320:45 4 komentarji
PROFIMEDIA

Nekdanji ameriški podpredsednik ZDA Mike Pence je ostro kritiziral Donalda Trumpa.

Nekdanji podpredsednik ZDA Mike Pence je ta konec tedna na letni novinarsko-politični prireditvi v Washingtonu ostro kritiziral nekdanjega predsednika Donalda Trumpa zaradi njegove vloge pri napadu na ameriški kongres 6. januarja 2021. Kot je dejal, bo Trumpu sodila zgodovina.

Preberite še: “Obstajajo dokazi, da je Trump zbral množico in ji naročil, naj gre nad kongres”

“Predsednik Trump ni imel prav. Nisem imel pravice razveljaviti volitev. Njegove nepremišljene besede so tistega dne ogrozile mojo družino in vse v kongresu in vem, da bo zgodovina sodila Donaldu Trumpu,” je Pence dejal na sobotni večerji Gridiron, kjer se novinarji in politiki šalijo na račun drug drugega.

“Da ne bo pomote, to, kar se je zgodilo tistega dne, je bila nacionalna sramota. Če bi to prikazovali na kakršen koli drug način, bi to bilo v posmeh spodobnosti,” je še dejal Pence, ki se pripravlja na najavo predsedniške kandidature.

V dneh pred napadom na kongres je Trump pritiskal na Pencea, naj na formalni potrditvi volilnih izidov v kongresu razveljavi volilno zmago demokrata Joeja Bidna. Pence je to zavrnil in ko so v kongres vdrli Trumpovi izgredniki, so nekateri vzklikali, da ga je treba obesiti.

Za demokrate in večino Američanov o 6. januarju ni dvomov, med republikanci pa se je razprava o tem znova vnela, potem ko je predsednik predstavniškega doma Kevin McCarthy posnetke varnostnih kamer predal Tuckerju Carlsonu s televizije Fox News, ta pa jih je prikazal kot miren izlet Američanov v kongres.

Trump medtem še naprej širi laži o svojem volilnem porazu. Napoveduje celo pomilostitev izgrednikov in obljublja, da se bo v njihovem imenu maščeval, ko ga ponovno izvolijo na položaj predsednika.

Pence je sicer na sobotnem dogodku tudi pošalil. “Prebral sem, da so bili tajni dokumenti, ki so končali v Mar a Lagu, skriti v svetem pismu. To je dokaz, da res ni imel pojma, da so pri njem,” je dejal glede preiskave odtujenih zaupnih dokumentov, ki so jih agenti FBI odkrili na Trumpovem posestvu na Floridi.

Trump je globoko vernega Pencea leta 2016 izbral za podpredsedniškega kandidata, da bi si utrdil podporo krščanske desnice v ZDA. Slednja je zdaj povsem na Trumpovi strani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje