Pet stvari, ki jih nikakor ne smete pogrevati v mikrovalovni pečici

Navdih 10. Nov 202305:45 0 komentarjev
mikrovalovna pečica
Foto: PROFIMEDIA

Mikrovalovna pečica v nekaterih trenutkih lahko precej olajša življenje pri pripravi hrane oziroma pogrevanju. A obstajajo nekatere stvari, ki jih nikakor ne bi smeli pogrevati v pečici.

Nekatera živila in embalaže ne sodijo v mirovalno pečico, saj se lahko pri pogrevanju uničijo hranilne snovi in pri nekaterih živilih pa celo razmnožijo bakterije, piše hrvaški portal Punkufer.

V mirovalno pečico torej ne sodijo:

Sveža jajca z lupino

V redu je, če se za pogrevanje jajc odločite, potem ko ste že razbili jajčno lupino, a nikar s pomočjo mikrovalovne pečice ne skušajte pripraviti trdo kuhanega jajca. Izpostavljenost visoki vročini lahko povzroči nabiranje pare pod lupino, jajce pa ‘eksplodira’. Jajca raje skuhajte na tradicionalen način in tako prihranite čas pri čiščenju umazanije, ki lahko nastane pri jajčni eksploziji.

Sadje, ki vsebuje veliko vode

Iz istega razloga v mikrovalovno pečico ni priporočljivo dajati sadja z visoko koncentracijo vode, saj bi sadje lahko razneslo. Če želite sadje, kot so hruške, breskve ali slive, pogreti brez večjih posledic, jih je najbolje narezati, preden jih daste v mikrovalovno pečico. Koncentracija vode bo ostala enaka, zmanjšal pa se bo pritisk pod lupino sadeža.

Zamrznjeno meso

Mikrovalovna pečica je lahko odličen pripomoček za odmrzovanje mesa, ki ga nekaj ur pred kuhanjem pozabite vzeti iz zamrzovalnika. Če pa zamrznjeno meso odtajate s tem pripomočkom, ga uporabite takoj in dobro toplotno obdelajte. Ameriško ministrstvo za kmetijstvo je zaznalo, da se kmalu po odmrznitvi v toplejših delih mesa začnejo tvoriti bakterije, zaradi katerih se meso lahko pokvari.

Hrana, prekrita z aluminijasto folijo

Aluminijasta folija v mikrovalovni pečici se lahko iskri in povzroči požar. Pri pogrevanju ostankov torej vedno odstranite aluminijasto folijo iz ponve.

Pokovka v rjavi papirnati vrečki

Morda ste se zaradi slabega slovesa in zdravja nameravali izogniti industrijskim vrečkam pokovke za mikrovalovno pečico, vendar jih ne zamenjajte s papirnatimi vrečkami, ki jih imate doma. Vsakršno lepilo ali črnilo z vrečke lahko sprosti škodljive snovi, kar lahko ogrozi užitnost živila. Poleg tega obstaja možnost, da se papir vname.

Kot še piše Punkufer, mikrovalovne pečice ne vklapljajte, ko v njej nimate ničesar, saj se zaradi tega lahko naprava pregreje in preneha delovati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!