Pfizer v ZDA zaprosil za izredno avtorizacijo uporabe zdravila proti covidu-19

Koronavirus 17. Nov 202107:14 > 11:58 0 komentarjev
Pfizer zdravilo
REUTERS

Ameriški Pfizer je v torek ameriško upravo za hrano in zdravila (FDA) uradno zaprosil za dovoljenje za izredno uporabo zdravila proti covidu-19, kar bi se lahko zgodilo že do konca letošnjega leta. Zdravilo v obliki tablete se imenuje Paxlovid.

Pfizer želi uporabiti svojo tableto pri odraslih osebah z blagimi ali zmernimi simptomi covida-19 za preprečitev hudega poteka bolezni. Pfizer je s testi ugotovil, da njegova tabletka pri necepljenih simptomatičnih bolnikih zmanjša hospitalizacije in smrti za 89 odstotkov. Za najboljši rezultat je treba vzeti tableto tri dni po pojavu simptomov.

FDA ima pred seboj že podobno prošnjo podjetja Merck. V prihodnjih mesecih naj bi za dovoljenje zaprosilo še več manjših farmacevtskih podjetij. O Merckovi tabletki bo FDA še ta mesec poslušal priporočila zunanjih znanstvenih strokovnjakov.

Merck povzroči mutacijo, Paxlovid pa blokira ključni encim

Merckova tabletka deluje tako, da povzroči mutacijo v novem koronavirusu, ki se potem več ne more razmnoževati. Pfizerjevo zdravilo blokira ključni encim, ki ga virus potrebuje za razmnoževanje v človeškem telesu.

Pfizer je v torek sklenil dogovor z organizacijo javnega zdravja Medicines Patent Pool s podporo ZN, ki bo omogočil generično proizvodnjo Paxlovida.

Ko bo zdravilo v uporabi, ga bodo lahko na podlagi licenčnega dogovora proizvajali generični proizvajalci, preko katerih bo na voljo v 95 državah z nizkimi in srednje visokimi dohodki, kar bo pokrilo 53 odstotkov svetovnega prebivalstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!