“Pica 18 evrov, parkirišče 40. Ne, to ni oddih v Švici, ampak na Hrvaškem”

Svet 30. Jun 202312:06 34 komentarjev
Hrvaška
Foto: N1 Zagreb

Visoke cene, ki so letos pričakale obiskovalce hrvaške obale, še naprej burijo duhove.

“Maslo za 4,5 evra, pica za 18 evrov in parkirišče za 40 evrov. Kar zveni kot luksuzni oddih v Švici, se pravzaprav dogaja v državi, kjer je bilo nekdaj poceni dopustovati. Na Hrvaškem so po uvedbi evra cene skočile v nebo.”

Tako visoke cene na Hrvaškem odmevajo v Avstriji oziroma avstrijskih medijih – navedek je namreč iz avstrijskega časopisa Kronen Zeitung.

Vrtoglave cene na Hrvaškem, ki so v letošnji sezoni presenetile mnoge, še naprej dvigujejo prah tudi na Hrvaškem. “Cene so kot v Nemčiji ali pa še višje. V nekaterih restavracijah so še višje. Pivo je štiri evre, štiri evre in pol, nekje pet evrov, kakor kje,” je za hrvaško televizijo N1 opisal Boris, ki živi v Nemčiji, a dopustuje na Hrvaškem. Poudaril je, da si to lahko privošči, pri tem pa ocenil, da si domačini izdelke po takih cenah težko kupijo.

Da so se cene v Tučepih povišale, je za N1 Zagreb komentiral Sudeen, gost iz Švedske. “Dražje je kot prej. Tako je, kot je, če želiš biti tukaj, se ne moreš pritoževati. Cene so take.” “Raje imam kaj cenejšega, a je v redu,” pa je povedal Avian iz Norveške.

Hrvaška
Foto: N1 Zagreb

Ocene o tem, kako visoke cene vplivajo na obisk, se razlikujejo. Hrvaška N1 poroča, da so v Tučepih plaže polne, prav tako recepcije hotelov, kjer so zadovoljni s trenutnim potekom sezone. “V primerjavi s preteklim letom opažamo dvakrat več nočitev. Na polovici junija so bili rezultati za pet odstotkov boljši kot lani.”

Nekateri ponudniki nastanitev medtem tarnajo, da so slabo začeli sezono. V primerjavi s preteklim letom je v letošnji turistični sezoni na Hrvaškem 33.000 več nastanitev – samo v Splitsko-dalmatinski županiji se je število povečalo s 17.000 na 18.770. Kot je ocenil direktor Turistične zveze Baška Voda Ante Jurišić, so se v težavah verjetno znašli le tisti, ki so preveč dvignili cene ali pa ponujajo manj kakovostne nastanitve. Kakovostne ponudbe po njegovih besedah poidejo leto dni vnaprej.

Je pa res, da so nekatera območja, kot je Makarska riviera, postali predragi za domače goste. Marina Granić Skender, ki oddaja nastanitve v Baški Vodi, se je zaradi tega odločila, da bo domačim gostom stopila nasproti. Cene je namreč dvignila za 10 odstotkov, kar pomeni, da v sezoni nočitev za dve osebi pri njej stane od 80 do 120 evrov. “Imamo domače goste, ki se vračajo že več kot desetletje, ki so komentirali ceno in rekli – ne moremo priti k tebi za 10 dni. Tistim, ki niso mogli plačati, sem dala dva dneva brezplačno,” je dejala v pogovoru za hrvaško N1.

 Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje