Pijača znanih vplivnežev, s katero lahko otrok zaužije pravo “kofeinsko bombo”

Magazin 30. Jul 202305:50 0 komentarjev
KSI in Logan Paul
Spletna zvezdnika KSI in Logan Paul (foto: PROFIMEDIA)

Energijska pijača Prime, ki sta jo lani lansirala znana youtuberja Logan Paul in KSI, je med mladimi povzročila pravo 'Prime mrzlico'. Mnogi opozarjajo, da previdnost velja, kajti izmed različic pijače Prime namreč vsebuje izjemno velike količine kofeina.

Pijača Prime, katere kreatorja sta znana youtuberja KSI in Logan Paul, od lanskega januarja, odkar je na voljo, povzroča pravo evforijo. Prodajalci so vse dobavljene količine pijače razprodali v trenutku, v trgovinah je prihajalo celo do prerivanja in popolnega kaosa, ponekod so morali omejiti število pijač na posameznega kupca.

Vplivneža, ki sta pri promociji pijače dodobra unovčila svojo spletno vplivnost, sta v hipu ustvarila zgodbo o uspehu. S pomočjo viralnih objav na družbenih omrežjih sta povzročila pravo ‘PRIME mrzlico’, ki so ji podlegli predvsem otroci in mladostniki.

Prime mrzlica se je najprej začela v Veliki Britaniji, zdaj pa se širi po vsem svetu. “Vsi si jo želimo. Pravijo, da je zelo dobra, poleg tega pa sta jo naredila youtuberja,” je za Guardian povedal 11-letni George z Nove Zelandije.

Otrok lahko nevede zaužije pravo “kofeinsko bombo”

Toda kmalu so se začela pojavljati tudi svarila. Težava je namreč v tem, da je pijača na voljo v dveh različicah, in sicer Prime Hydration in Prime Energy, pri čemer ima slednja izjemno visoko vsebnost kofeina. To pa v promocijskih objavah na družbenih omrežjih, ki jim otroci in mladostniki sledijo, ni nikjer navedeno.

Ameriški senator Chuck Schumer je zato pozval Ameriško agencijo za hrano in zdravila (FDA), naj pijačo vzame pod drobnogled, kar naj bi se tudi zgodilo.

Prepričan je namreč, da so ciljna skupina oglasov za pijačo PRIME na družbenih omrežjih predvsem mlajši od 18 let, ki obožujejo zlasti kontroverznega Logana Paula in mu sledijo. Navsezadnje njegovo priljubljenost med mladimi dokazujejo tudi številne nagrade za spletne dosežke, ki so jih zanj izglasovali mladostniki v znanem ameriškem najstniškem šovu Teen Choice Awards.

Logan Paul
PROFIMEDIA (Logan Paul)

Senator Schumer opozarja, da lahko zaradi velikanskega vpliva, ki ga ima na otroke in mladostnike Logan Paul, starši ali otroci misleč, da gre za nenevarno brezalkoholno pijačo, pomotoma kupijo tudi pravo “kofeinsko bombo”.

“Otroci na družbenih omrežjih vidijo privlačne objave, ki oglašujejo Prime in ga želijo imeti. Težava pa je, da se glede vsebnosti kofeina z njo ne more primerjati niti Red Bull,” je med drugim dejal Schumer.

Chuck Schumer
Chuck Schumer (foto: PROFIMEDIA)

V eni pločevinki za dva Red Bulla kofeina

Po podatkih, dostopnih na spletni strani pijače, ena pločevinka energijske pijače Prime Energy (približno 3,5 decilitra) vsebuje kar 200 miligramov kofeina. To je približno toliko, kolikor ga je v šestih primerljivo velikih pločevinkah kokakole oziroma dveh pločevinkah Red Bulla. Povprečna gazirana brezalkoholna pijača sicer vsebuje od 30 do 40, skodelica kave pa 100 miligramov kofeina.

Odrasel človek lahko sicer glede na podatke FDA zaužije okoli 400 miligramov kofeina na dan, ne da bi občutil negativne učinke na zdravje. Otroci, mlajši od 12 let, pa kofeina sploh e bi smeli uživati, svarijo pediatri. Stari med 12 in 18 let pa, če že, največ 100 miligramov dnevno.

Predstavniki podjetja Prime sicer v svoj zagovor navajajo, da je tako na njihovi spletni strani kot na pijači Prime Energy jasno napisano, da ni priporočljiva za otroke in mladostnike mlajše od 18 let, piše The Guardian.

V Kanadi ponekod že prepoved prodaje

Zaradi prevelike vsebnosti kofeina so prodajo energijske različice že prepovedali v nekaterih zveznih državah Kanade, kjer je količina kofeina v pijačah omejena z zakonom, poroča kanadski CBC. Zaradi opozoril pediatrov so pijačo že prej prepovedale tudi številne šole v Veliki Britaniji in Avstraliji.

Pijača lahko pri otrocih in mladostnikih povzroči vrsto zdravstvenih težav. Od težav s srcem, prebavnih težav, nespečnosti, zastrupitve, tesnobe, slabosti in številnih drugih. Ob tem pa strokovnjaki pravijo, da niti brezkofeinski Prime Hydration ni najbolj primeren za otroke.

pijača Prime
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!