Plaz zasul rudnik zlata v Turčiji, ujetih najmanj devet rudarjev

Svet 13. Feb 202420:09 0 komentarjev
Nesreča v turškem rudniku
Foto: PROFIMEDIA

Plaz je zasul dolino na vzhodu Turčije, pri čemer je ostalo ujetih več rudarjev. Trenutno poteka obsežna reševalna akcija.

Zemeljski plaz je danes zasul dolino v bližini mesteca Ilic na vzhodu Turčije, pri čemer je ostalo ujetih več rudarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turški notranji minister Ali Yerlikaya je dejal, da niso prejeli glasu od devetih izmed 667 zaposlenih v rudniku zlata, in da na kraju nesreče poteka obsežna reševalna akcija.

“Ujetih je najmanj devet ljudi,” je za turško televizijo NTV dejal guverner vzhodne province Erzincan Bekir Aksun. Ob tem je televizija prikazovala posnetke, na katerih je bilo videti ogromen plaz, ki se je okrog druge ure popoldan po lokalnem času vsul v dolino v bližini mesteca Ilic.

Turški notranji minister Yerlikaya je nato potrdil navedbe o devetih ujetih rudarjih in sporočil, da je na kraju nesreče prisotnih 400 reševalcev, ki si prizadevajo, da bi čim prej našli vse pogrešane. Iz turške agencije za izredne razmere AFAD pa so sporočili, da so pripeljali osebje tudi iz okoliških pokrajin.

Nesreča v turškem rudniku Nesreča v turškem rudniku
Foto: PROFIMEDIA
Nesreča v turškem rudniku Nesreča v turškem rudniku
Foto: PROFIMEDIA
Nesreča v turškem rudniku Nesreča v turškem rudniku
Foto: PROFIMEDIA

Podjetje Anagold, ki od leta 2010 upravlja omenjeni rudnik zlata, je izrazilo obžalovanje zaradi incidenta in napovedalo takojšen odziv. “Takoj po dogodku smo se povezali z našimi zaposlenimi v regiji, začeli izvajati načrt za izredne razmere ter obvestili ustrezne javne ustanove in organizacije,” so navedli v izjavi.

Nesreče v rudnikih v Turčiji sicer niso redkost. Zadnji večji incident je bil oktobra leta 2022, ko je zaradi eksplozije v premogovniku blizu mesta Amasra ob Črnem morju umrlo 42 ljudi, poroča AFP. Šlo je za eno najhujših industrijskih nesreč v Turčiji v zadnjih letih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!