Plazovi razdejali brazilsko mesto. Še vedno pogrešanih skoraj 200 ljudi

Svet 20. Feb 202209:59 0 komentarjev
Plazovi v Braziliji
Profimedia

Slabo vreme otežuje reševanje v brazilskem mestu Petropolis, ki so ga minuli teden prizadeli zemeljski plazovi. Po uradnih podatkih je umrlo 146 ljudi, med njimi vsaj 27 otrok. Vsaj 191 ljudi je še vedno pogrešanih.

Zaradi dežja so morale reševalne ekipe že večkrat prekiniti z delom, poročajo tuji mediji. Dodatne težave pa predstavlja razmočen in nestabilen teren, zaradi česar morebitne preživele iščejo samo s pomočjo ročnega orodja. “Težko mehanizacijo je nemogoče pripeljati sem,” je opozoril koordinator reševalcev Roberto Amaral. “Zato moramo delati kot mravlje, centimeter za centimetrom.” Reševalcem so se pridružile tudi skupine prostovoljcev, vendar pa se možnosti, da bi našli preživele, iz ure v uro manjšajo.

V eni od najhuje prizadetih sosesk je plaz zasul približno 80 hiš.

Plazovi v Braziliji
Profimedia

Torkovo deževje je po navedbah pristojnih preseglo količino dežja, ki sicer pade v enem mesecu. Guverner Claudio Castro je povedal, da je bilo to najhujše deževje po letu 1932.

Voda je zalila trgovine, drla po ulicah in za seboj puščala kupe prevrnjenih avtomobilov.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki je mesto obiskal v petek, je dejal, da je škoda izjemna in da prizori spominjajo na vojna območja.

Strokovnjaki trdijo, da so se deževne sezone povečale zaradi cikličnega ohlajanja Tihega oceana in vpliva podnebnih sprememb. Globalno segrevanje povečuje nevarnost in intenzivnost poplav zaradi izrednih padavin, saj toplejše ozračje zadržuje več vode.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!