Plenković: Na strmoglavljenem brezpilotnem letalu je bila bomba

Svet 14. Mar 202219:40 > 19:49 0 komentarjev
Andrej Plenković
PROFIMEDIA

Hrvaški premier Andrej Plenković je dejal, da je bila na strmoglavljenem brezpilotnem letalu bomba. Za kakšno bombo oziroma eksploziv je šlo, bo pokazala preiskava, je dodal Plenković in pozoril, da veliko informacij še manjka.

Na Hrvaškem še vedno poteka preiskava o podrobnostih primera petkovega strmoglavljena brezpilotnega letala v okolici Zagreba. Hrvaški premier Andrej Plenković je po seji predsedstva HDZ dejal, da so imeli danes sestanek z vsemi pristojnimi organi glede nesreče brezpilotnega letala ali rakete. “Tako je, na letalu je bil eksploziv, nekakšna bomba. Moramo še odkriti, za katero vrsto je šlo,” je dejal Plenković. Opozoril je, da veliko informacij glede nesreče še vedno manjka. Tako še vedno ni znano, kdo, zakaj in kako je poslal bombo, je poudaril Plenković.

“Francozi so ponudili pomoč. Jutri bom obiskal francosko letalonosilko, ki je v bližini Dubrovnika. Pogovarjamo pa se tudi z ZDA,” je še dejal Plenković. Hrvaški premier je sicer popoldan objavil tudi sliko s sestanka s člani vlade in pristojnimi institucijami ter zapisal, da pristojni organi vodijo preiskavo, ki bo dala vse odgovore glede dogodka v Zagrebu. Prav tako je obiskal prizorišče strmoglavljenja.

Dron Tu-141 je, preden je vstopil v hrvaški zračni prostor, 45 minut letel nad Romunijo in Madžarsko. Na Hrvaškem je po sedmih minutah strmoglavil. Plenković je dejal, da za zdaj ni jasno, ali je šlo za nesrečo, napako ali pa namerno dejanje. Dodal je, da je raketna obramba Nata sledila brezpilotnemu letalu, vendar hrvaške oblasti s tem niso bile seznanjene.

Že pred Plenkovićem je danes o strmoglavljenju govoril hrvaški predsednik Zoran Milanović. Dopoldan je pozval vse, ki z mediji govorijo o preiskavi, naj o njej molčijo. “Ne morem z gotovostjo trditi, ali je letalo priletelo iz Ukrajine. Ne moremo biti popolnoma prepričani. Tega verjetno ne bomo nikoli izvedeli, saj tudi če zberemo materialne dokaze, ne moremo pričakovati, da bo Ukrajina to priznala. Gre za vojno stanje,” je med drugim dejal Milanović.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!