Plenković o velikem požaru v Zatonu: Zgorelo je največ hiš v zadnjih letih

Svet 13. Jul 202221:51 > 22:59 0 komentarjev
Andrej Plenković
Andrej Plenković/TWITTER

Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković je prispel v Dalmacijo, kjer divjajo trije požari. Kot je povedal, je požar v Zatonu največji to poletje na Hrvaškem, zgorelo pa je med deset in 20 hiš.

Hrvaški premier Andrej Plenković je prispel v Zaton, kjer je eno od prizorišč požarov, ki trenutno divjajo po Dalmaciji. “Dobili smo prve informacije o razsežnosti škode zaradi velikega požara. Uničeno je med deset in 20 hiš. Človeških žrtev ni bilo, nihče ni bil poškodovan,” je povedal premier. Dejal je, da je požar največji na Hrvaškem v tem poletju.

Na območju Dalmacije divjajo trije aktivni požari, eden v zadarski županiji in dva v šibeniško-kninski. Več v prispevku Dalmacija v plamenih: evakuacija v teku, na pomoč priskočila tudi vojska. S Plenkovićem sta se na območje požarov odpravila podpredsednika vlade, notranji minister Davor Božinović in Anja Šimpraga, ter minister za obrambo Mario Banožić.

Premier Plenković se je v Zatonu sestal s predstavniki lokalnih oblasti in reševalnih služb. Gasilcem in domačinom, ki so branili hiše, se je zahvalil za pomoč, navaja N1 Zagreb. Glede domačinov, ki so pred požarom pobegnili, je sporočil, da bo več starejših nameščenih v ustreznih namestitvah v Šibeniku.

“V zadnjih šestih letih nismo imeli situacije, da bi zgorelo toliko hiš. Vse sile so na terenu, ostale so v pripravljenosti,” je še povedal hrvaški premier. Trenutno gasilci varujejo območje, da se požar ne bi širil v smeri proti Vodicam in od Rasline proti Šibeniku. Dežurstva bo po besedah premierja zagotavljalo dovolj ljudi, da bo počitek gasilcev zagotovljen.

Plenković je komentiral tudi gašenje s pomočjo treh kanaderjev. “Tukaj so bili danes trije kanaderji, delali so, kolikor so mogli. Ponoči ne morejo leteti. Hrvaška ima šest kanaderjev, od katerih sta dva na rednem servisu. Pilotov imamo dovolj,” je povedal.

Poudaril je, da ima Hrvaška vzpostavljen zelo dober sistem civilne zaščite. “Na dinamiko podnebnih sprememb, vročino in povečano požarno ogroženost ne moremo vplivati,” je dejal Plenković in se še enkrat zahvalil gasilcem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!