Dalmacija v plamenih: evakuacija v teku, na pomoč priskočila tudi vojska

N1 video 13. Jul 202216:15 > 22:42 1 komentar

Na območju Dalmacije divjajo trije aktivni požari, eden v zadarski županiji in dva v šibeniško-kninski. "Požari so veliki in se zaradi suhega rastja hitro širijo," je sporočila hrvaška gasilska zveza. Največji požar je izbruhnil pri Vodicah, razširil se je tudi do bližnjega Zatona, kjer vlada "pravi kaos". Oblasti so odredile evakuacijo prebivalstva dveh naselij, na terenu je več kot 200 gasilcev ter 52 pripadnikov hrvaške vojske, ki se z ognjenimi zublji borijo tudi s pomočjo 42 gasilskih vozil in z več kanaderji. V Zaton, kjer je ogenj zajel strehe več hiš, gasilskega doma in cerkve, je prispel tudi hrvaški premier Andrej Plenković.

V Dalmaciji divjajo trije požari, dva v šibeniško-kninski in en v zadarski županiji. Veter, ki je pomemben dejavnik širjenja požarov, bo prisoten tudi v četrtek.

V naselju Boraja pri Šibeniku je zagorelo zaradi prometne nesreče, požar pa se je nato hitro širil zaradi suhega rastja. Gasilci ogenj gasijo tudi s pomočjo pripadnikov hrvaške vojske ter več letal, so sporočili iz hrvaške gasilske zveze.

V isti županiji pa je zagorelo tudi na območju Vodic, kjer se je razplamtel ogromen požar, ki prav tako še vedno ni pod nadzorom. Gasilci so obvestilo o požaru pri Vodicah prejeli malo po 11. uri, zagorelo pa je na območju arheološkega najdišča Velika Mrdakovica. “Gori borov gozd, nizko rastlinje, ogroženih pa je tudi nekaj objektov,” je za spletni portal Dalmacija danas povedal poveljnik gasilcev v Vodicah Antonio Begić. “Gre za velik požar, v katerem sodeluje več kot 150 gasilcev, njihovo število pa še narašča,” je še dodal.

“Gre za velike požare, ki se hitro širijo, saj je zemlja povsem izsušena,” pa je poudaril poveljnik gasilcev Slavko Tucarović. Dodal je, da so v intervencijo vključene vse razpoložljive kopenske sile, v zraku pa jim pomagajo tudi kanaderji, letala za zračno gašenje požarov. “Zaradi izjemno neugodnih vremenskih razmer na območju celotne Hrvaške je razglašena zelo visoka nevarnost izbruha požarov,” je še poudaril Tucarović in državljane pozval, naj bodo izjemno previdni. Zaradi požarov so sicer nekatere ceste pri Šibeniku in Vodicah zaprte.

Novinarska ekipa N1 Zagreb je posnela prizore s Šibeniškega mostu, ki prikazujejo razsežnost požara. Premier Andrej Plenković je v Zatonu med drugim dejal, da je zgorelo med deset in 20 hiš, kar je največ v zadnjih šestih letih. Več v tem prispevku.

požar hrvaška požar hrvaška
N1
požar hrvaška požar hrvaška
N1
požar hrvaška požar hrvaška
N1
požar hrvaška požar hrvaška
N1
požar hrvaška požar hrvaška
N1
N1

Požar dosegel mesto Zaton in vas Rasline

“Imamo požarni kaos in več front. Trenutno je požar napredoval od predela, kjer je bil pred eno uro, dva kilometra naprej proti mestu Zaton. Dajemo vse od sebe. Gremo od hiše do hiše in poskušamo narediti, kar se da,” pa je povedal poveljnik gasilske zveze šibeniško-kninske županije Darko Dukić. V Zatonu pri Šibeniku je požar dosegel tudi cerkev, kjer je zagorel cerkveni stolp, pogorelo pa naj bi vsaj 20 stanovanjskih objektov.

“Razmere na območju Zatona so izjemno težke. Imamo veliko poškodovanih stanovanjskih objektov. Požar je dobesedno med hišami,” je še pojasnil Dukić in dodal, da gašenje nadvse otežuje tudi orkanski veter. Vodja štaba civilne zaščite mesta Šibenik Danijel Mileta pa je pojasnil, da pristojni razmišljajo tudi o evakuaciji prebivalstva. “Sem v stiku z našimi gasilci in drugimi reševalnimi službami in pripravljeni smo na vse scenarije. Uradna evakuacija se še ni začela, a skrbno spremljamo situacijo, da ni strahu za ljudi. Verjamem v naše gasilce, saj imajo veliko izkušenj s takšnimi nesrečami. Vsekakor pa smo vsi tukaj in bomo pomagali,” je dejal malo pred šesto uro popoldne Mileta.

Ob 18. uri pa so oblasti odredile evakuacijo prebivalcev vasi Rasline, kamor se je požar razširil iz Zatona. Požar pri Zatonu je namreč zajel nekaj hiš in vozil, gasilci na terenu pa poskušajo preprečiti njegovo širjenje. Poleg gasilcev iz šibeniško-kninske županije so jim na terenu na pomoč priskočili tudi gasilci iz sosednje, splitsko-dalmatinske. Poveljnik gasilske brigade iz šibeniško-kninske županije Volimir Milošević pa je v kratkem pogovoru za N1 Zagreb poudaril, da so na terenu vse razpoložljive sile. “Zaprite vsa okna, odstranite vse vnetljive predmete z dvorišč, zaprite polkna in varujte svoja domovanja,” je pozval domačine. Kot je še poudaril v pogovoru za N1 Zagreb, je prioriteta tamkajšnjih gasilcev reševanje življenj in hiš. V intervenciji se je doslej nekaj gasilcev že poškodovalo, a naj bi šlo zgolj za lažje poškodbe. Ker so bili v vasi Rasline z dimom obkroženi številni otroci, v zvezi s tem pa so prejeli tudi več prijav na telefonsko številko klica v sili, so pripadniki pristaniških oblasti in pomorske policije otroke prepeljali v Bilice, kjer so jim v tamkajšnji šoli uredili prenočišča.

Poveljnik štaba civilne zaščite in podžupan Šibenika Mileta je poudaril, da evakuirajo najprej ženske in otroke, moški pa pomagajo pri gašenju požara.

Satelitska kamera Eumetsat je objavila posnetek, na katerem se vidi dim, ki se vali iz bližine Zatona.

Eumetsa

Tudi v zadarski županiji kriva prometna nesreča

Prometna nesreča je povzročila tudi požar v zadarski županiji na območju Visočan. V nesreči se je vnel kombi, ogenj pa se je razširil na travo in nizko rastlinje v okolici. Ljudje so v paniki, saj se je vnelo tudi nekaj hiš, zaradi dima pa je nadvse oteženo dihanje. Na terenu je več kot 100 pripadnikov gasilskih enot, a jim gašenje otežujejo izjemno neugodne vremenske razmere.

Pri tem požaru nevarnosti, da bi se širil na objekte v bližini, ni, vendar je bil na kraj požara prav tako že napoten tudi kanader. Okoli 20. ure je bil požar lokaliziran.

Za gašenje vseh treh požarov so bila sicer aktivirana štiri letala, so sporočili s hrvaškega obrambnega ministrstva. “Dva kanaderja požar gasita na pogorišču Benkovačke ceste v Šibeniško-kninski županiji, en kanader in še eno letalo za gašenje požarov pa na pogorišču Visočane v Zadrski županiji,” so sporočili. Kot so še navedli, so letalske enote hrvaških gasilcev doslej v tej sezoni sodelovale pri gašenju 22 požarov, pri čemer so izvedli 1.212 letov, 169 ur letenja ter zajeli 6.374 ton vode.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje