Plenković za novo leto na bankomat, nato z von der Leyen na kavo v Slovenijo

Svet 21. Dec 202214:18 > 16:51 6 komentarjev
Andrej Plenković
PROFIMEDIA

Hrvaška bo vstop v območje evra in schengenski prostor 1. januarja proslavila simbolično, je napovedal hrvaški premier Andrej Plenković. Dejal je, da bodo odšli na bankomat in dvignili evre ter se s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen odpravili v Slovenijo in na kavo. Tudi na slovenskem ministrstvu za notranje zadeve so napovedali, da bodo ob vstopu vsi mejni prehodi dvignili zapornice.

Hrvaška bo vstop v območje evra in schengenski prostor 1. januarja proslavila simbolično, je napovedal hrvaški premier Andrej Plenković v oddaji hrvaškega nacionalnega radia HRT A sada vlada.

Dejal je, da bodo odšli na bankomat in dvignili evre ter se s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen odpravili v Slovenijo in na kavo.

Ursula von der Leyen bo Zagreb obiskala ob pridružitvi Hrvaške schengenskemu in evrskemu območju 1. januarja, ko ne bo več nadzora na slovensko-hrvaški meji, kuno pa bo kot uradno plačilno sredstvo zamenjal evro.

“Ne bomo delali velikega žura. Mislim, da moramo biti skromni in ponižni. Veliko smo delali na tem, a bomo to proslavili na nek simboličen način,” je povedal Andrej Plenković.

Napovedal je, da se bo skupaj s predsednico Evropske komisije odpravil na mejo s Slovenijo. “Tu bova prečkala mejo brez nadzora. Popila bova kavo in plačala v evrih,” je dejal in poudaril, da še nobeni državi ni uspelo na isti dan vstopiti v evrsko območje in schengen.

Tudi slovenska stran 1. januarja dviga vse zapornice na meji

S 1. januarjem, ko bo Hrvaška uradno vstopila v schengensko območje, bodo vsi mejni prehodi dvignili zapornice, je danes na ministrstvu za notranje zadeve napovedal Tomaž Pavček iz sektorja mejne policije na upravi uniformirane policije. Policisti, ki so doslej nadzorovali mejo, se selijo na policijske postaje za izravnalne ukrepe.

Vsak, ki bo prehajal mejo med Hrvaško in Slovenijo, jo bo lahko prestopil kadarkoli, kjerkoli in brez osebne kontrole. Ob tem pa morajo potniki v Sloveniji še vedno posedovati osebni dokument, v obliki osebne izkaznice ali potnega lista, je opozoril Pavček.

Z začetkom leta bo policija začela tudi aktivnosti za odstranitev nujne infrastrukture, dokler se te ne odstrani, pa bo upravljavec cest poskrbel, da bodo zapornice dvignjene z ustreznimi svetlobnimi označbami, na nadstreških mejnih prehodov pa bodo primerno označene tudi steze, na katerih se prehaja mejo.

Pavček je kot primer navedel mejni prehod Obrežje, na katerem bosta za vsako smer predvidoma odprta dva prometna pasova. Razen v delu, ki onemogoča prost pretok prometa, infrastruktura ostaja na enajstih mejnih prehodih, ki so jih na generalni policijski upravi prepoznali kot strateške, saj so razpršeni po celotni meji in preko njih prehaja največje število potnikov. Med drugim gre za prehode Sečovlje, Starod, Jelšane, Dragonja, Obrežje, Metlika, Petrina, Petišovci, Gruškovje in Zavrč, je naštel. Na manjših mejnih prehodih bodo infrastrukturo povsem odstranili.

1.400 mejnih policistov bo premeščenih na policijske postaje

Približno 1.400 policistov, ki so nadzorovali mejo, bo premeščenih na policijske postaje za izravnalne ukrepe, vendar jih bo večina še naprej delovala na obmejnem območju. Vsaka policijska uprava bo imela eno postajo za izravnalne ukrepe. Na upravah, ki mejijo na Hrvaško, pa bodo delovale še posebne skupine za izvajanje izravnalnih ukrepov, skupno bo policijskih postaj za izravnalne ukrepe dvajset.

Pavček zagotavlja, da nobeden od policistov ne bo izgubil službe, vendar bodo morali predvsem te s peto stopnjo izobrazbe dodatno usposobiti. Šesto stopnjo izobrazbe mora pridobiti okoli 280 policistov nadzornikov državne meje.

Z začetkom leta se prenehajo tudi mešane patrulje policistov in pripadnikov Slovenske vojske, saj so na generalni policijski upravi ocenili, da sodelovanje ni več potrebno. Še naprej pa se bodo izvajale mešane patrulje s hrvaškimi policisti, je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje