Plezalka, ki je izrazila podporo protestom, naj bi bila že na poti nazaj v Iran

Svet 18. Okt 202209:07 0 komentarjev
Elnaz Rekabi
PROFIMEDIA

Elnaz Rekabi, iranska športnica, ki je ta konec tedna na tekmovanju v Seulu nastopila brez naglavne rute, naj bi bila že na poti nazaj v Iran. Kakšne sankcije jo čakajo, za zdaj še ni znano.

Znanih je več informacij o iranski plezalki Elnaz Rekabi, ki je na tekmi v Seulu zastopala svojo državo, a je nastopila brez naglavne rute, zaradi česar je – sploh na družbenem omrežju Twitter – dvignila kar nekaj pozornosti, po nastopu pa so se zvrstila poročila o njenem izginotju.

Športnica, ki je s svojo gesto izkazala podporo protestom za pravice žensk v Iranu, je bila, kot je prek Twitterja sporočila novinarka BBC in specialistka za Iran Rana Rahimpour, v ponedeljek zvečer že na poti nazaj v Teheran.

Elnaz Rekabi se je tako v Teheren vrnila dva dni prej, kot je bilo to sprva načrtovano, je še poročala Rahimpour. “Obstaja skrb za njeno varnost,” je ob tem dodala.

33-letna iranska plezalka Rekabi je s tem, ko je na mednarodnem tekmovanju nastopila brez naglavne rute, kršila pravila Islamske republike. Kakšne sankcije čakajo športnico, še ni znano. Je pa vir izpostave BBC v perzijskem jeziku povedal, da naj bi ji zasegli potni list in mobilni telefon, je na Twitterju še zapisala Rana Rahimpour.

Smrt 22-letne iranske Kurdinje Jine Mahse Amini je sprožila obsežne proteste po vsem Iranu. Protestniki, ki na ulicah vztrajajo že mesec dni, zahtevajo spremembo režima. Ne spreglejte prispevka “Ženske, življenje, svoboda”: kako so ženske povedle upor zoper iranski režim.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!