Po 146 dneh bi se lahko končala ena največjih stavk v filmski industriji

Magazin 25. Sep 202307:36 0 komentarjev
Hollywood
Profimedia

Po 146 dneh stavke so scenaristi in studii v nedeljo dosegli načelni dogovor, kar nakazuje konec ene največjih stavk v filmski industriji.

V Hollywoodu je po 146 dneh stavke scenaristom in studiem v nedeljo uspelo doseči načelni dogovor, ki bi lahko vodil v konec ene največji stavk v filmski industriji.

Scenaristi so končali stavkovne shode, bodo pa počakali do ratifikacije sporazuma, preden se bodo vrnili na delo, poroča portal Indiewire.

“Vse, kar smo pridobili s tem dogovorom – predvsem vse, kar smo pridobili od 2. maja –, je posledica pripravljenosti tega članstva, da uporabi svojo moč, da pokaže svojo solidarnost, da hodi z roko v roki, da prenaša bolečino in negotovost zadnjih 146 dni. Ravno ti vzvodi, ki ste jih ustvarili s stavko, so skupaj z izjemno podporo naših sindikalnih bratov in sester končno pripeljali do tega, da so se podjetja usedla za mizo in sklenila dogovor,” je v izjavi zapisal Ceh scenaristov Amerike (WGA).

Ceh je v nedeljo sporočil, da so dosegli načelni dogovor pri skoraj vseh spornih točkah, kar med drugim vključuje načine za ohranjanje pisarn za scenariste, boljšo preglednost podatkov o projektih in uspehih, kar vpliva tudi na plačilo scenaristov, ter zaščito pred nadomeščanjem dela članov s pomočjo umetne inteligence. “Z velikim ponosom lahko rečemo, da je ta dogovor izjemen – s pomembnimi pridobitvami in zaščito scenaristov v vseh sektorjih članstva,” so dodali.

WGA je dal članom še jasno vedeti, da se ne bo nihče vrnil na delo, dokler ne bodo ratificirali dogovora. So pa končali stavkovne shode.

Podrobnosti dogovora z ameriško Zvezo filmskih in televizijskih producentov (AMPTP) za zdaj niso znani. Predvidoma bo ceh dogovor predstavil članom v prihodnjih dneh. Vodstvo ceha se bo predvidoma sestalo v torek, ko bodo podrobneje preučili načelni sporazum in se dogovorili o prihodnjih korakih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!