Po 35 letih molka nogometna trenerka razkrila posilstvo in spolne napade

Šport 02. Jul 202218:57 > 19:02
Vera Pauw
Profimedia

Vera Pauw, nekoč nizozemska nogometašica, zdaj trenerka na Irskem, je v intervjuju v petek šokirala. Razkrila je posilstvo in spolne napade s strani nizozemskih nogometnih funkcionarjev. O tem je molčala kar 35 let, tudi pred svojo družino. Ko je bila mlada igralka, jo je posilil pomembni nogometni funkcionar, je zapisala. Kasneje pa sta jo napadla še dva moška, ki sta v tistem obdobju delala v nizozemskem nogometu.

Nizozemska nogometašica Vera Pauw, ki je trenutno trenerka irske ženske nogometne reprezentance, je razkrila, da je bila žrtev spolnih napadov in posilstva. “Petintrideset let sem to skrivala pred preostalim svetom, pred svojo družino, pred sodelavkami in igralkami,” je zapisala. Ko je bila mlada igralka, jo je posilil pomembni nogometni funkcionar, je razkrila in dodala, da tudi njeni najbližji za to ne vedo. “Kasneje sem bila tarča še dveh napadov drugih moških. Vsi trije so v tistem obdobju delali v nizozemskem nogometu,” je sporočila.

“V zadnjih nekaj letih sem si prizadevala, da bi nizozemske nogometne oblasti ta primer preiskale na pravičen in nepristranski način, a brez uspeha. Nekateri ljudje so raje zamolčali to posilstvo in spolni napad, kot da bi mi ponudili pomoč in me podprli v tem, da bi javno spregovorila o tej zgodbi,” je dodala trenerka.

“Ne morem več ostati tiho,” je zapisala Vera Pauw. Na nizozemsko nogometno zvezo je vložila pet prijav, a zadovoljivega odgovora ni dobila. Zato je oddala prijavo na nizozemsko policijo.

Nogometna zveza se ni odzvala dovolj hitro

Nizozemska nogometna zveza je sporočila, da so zaradi tega šokirani. Za preiskavo njenega primera so pooblastili neodvisno preiskovalno agencijo Verinorm, specializirano za socialno varnost. Preiskava je razkrila številne napake v načinu obravnavanja napadov, ki jih je utrpela Pauw, in dejstvo, da se zveza “ni dovolj hitro odzvala na prva opozorila o neprimernem spolnem vedenju leta 2011”.

“Priznavamo napake, ugotovljene v poročilu. To se ne bi smelo zgoditi. Nesprejemljivo je, da Vera Pauw ni imela varnega delovnega okolja,” so zapisali po poročanju BBC.

Iz poročila izhaja, da je Pauw leta 2017 izrecno prosila nogometno zvezo, naj ne ukrepajo. “To, da grem na policijo, se mi je zdelo kot začetek konca. Vem, da bo boleče. V medijih se bodo pojavile zgodbe o moji izkušnji in morda me bodo poskušali očrniti,” je zapisala trenerka. Vendar upa, da bo njena izpoved drugim žrtvam spolnega nasilja dala pogum, da se bodo oglasile in delile svoje zgodbe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.