Po Berlusconijevih izjavah glede Ukrajine EPP odpoveduje srečanje v Neaplju

Svet 17. Feb 202321:01 4 komentarji
Manfred Weber
PROFIMEDIA

Po nedavnih, Rusiji naklonjenih in do Ukrajine kritičnih izjavah nekdanjega italijanskega premierja Silvia Berlusconija je EPP odpovedala srečanje stranke v Neaplju.

Evropska ljudska stranka (EPP) se je po nedavnih, Rusiji naklonjenih in do Ukrajine kritičnih izjavah nekdanjega italijanskega premierja Silvia Berlusconija odločila odpovedati junija predvideno srečanje stranke v Neaplju, je danes sporočil njen predsednik Manfred Weber. “Podpora Ukrajini ni stvar izbire,” je zapisal na Twitterju.

“Po izjavah Silvia Berlusconija glede Ukrajine smo se odločili odpovedati svoje študijske dneve v Neaplju,” je zapisal Weber. Dodal je sicer, da imata Berlusconijeva stranka Naprej Italija, ki je tudi članica EPP, in njen vidni predstavnik ter italijanski zunanji minister Antonio Tajani še vedno njihovo “polno podporo”.

Napovedal je tudi, da na področju evropskih tem nadaljujejo sodelovanje z italijansko vlado.

Na njenem čelu je vodja stranke Bratje Italije Giorgia Meloni, ki vseskozi izraža trdno podporo Ukrajini. Naprej Italija je njena koalicijska partnerica.

Tajani se je na odločitev EPP danes odzval kritično. “Ne delim odločitve o odpovedi srečanju v Neaplju,” je tvitnil Tajani. “Berlusconi je Naprej Italija. Naprej Italija je Berlusconi,” je zapisal in po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa dodal, da je stranka vedno podpirala politiko EPP glede Ukrajine.

Berlusconi, ki velja za prijatelja ruskega predsednika Vladimirja Putina, je pred dnevi dvignil veliko prahu s komentarjem vojne v Ukrajini. Za stopnjevanje krize je 86-letni politik obtožil ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega in menil, da Kijev ne bi smel več prejeti denarja ali orožja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje