Po bolečem porazu na grških volitvah Cipras odstopil s čela Sirize

Svet 29. Jun 202315:01
Aleksis Cipras
PROFIMEDIA

Boleč volilni neuspeh grške leve stranke Siriza je razlog, da se z vodilnega položaja v stranki poslavlja nekdanji premier Aleksis Cipras. V poslovilnem nagovoru je napovedal korenito spremembo stranke in obljubil, da ji bo še naprej stal ob strani. Cipras je Grčijo s premierskega mesta vodil v kriznem obdobju finančnih težav in pritiskov mednarodne skupnosti.

Vodja grške Sirize Aleksis Cipras je odstopil s čela stranke, poročajo tuji mediji. “Prišel je čas, da začnemo nov cikel,” je dejal v televizijskem nagovoru in dodal, da je potrebna reforma Sirize. Vodja levičarske stranke je še napovedal, da bodo v stranki kmalu izvedli volitve, na katerih ne bo kandidiral.

Cipras se je zahvalil vsem podpornikom in strankarskim kolegom ter obljubil, da bo stranki stal ob strani tudi v prihodnje. “Pokazati želim, da je v življenju in politiki mogoče biti bojevit in koristen tudi brez funkcije. Bitka za ideje ni odvisna od tega, kateri stolček zasedamo,” njegovo izjavo povzema Rai News.

Sprememba na vrhu glavne opozicijske stranke v Grčiji se dogaja teden dni po neuspehu na volitvah, ki jih je z več kot 40-odstotno podporo močno dobila stranka Nova demokracija Kiriakosa Micotakisa. Siriza je prepričala slabih 18 odstotkov volilcev in dosegla dve odstotni točki manj glasov kot na majskih volitvah.

Cipras je stranko vodil od leta 2012 in jo januarja 2015 popeljal do zmage na volitvah. Voditelj Sirize je zasedel premiersko mesto in postal najmlajši grški predsednik vlade v zgodovini. Njegov mandat, ki se je končal leta 2019, so zaznamovale predvsem finančne težave in reševalni ukrepi mednarodne skupnosti.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.