Po drugem krogu glasovanja za vodjo torijcev še naprej vodi Rishi Sunak

Svet 14. Jul 202218:18 0 komentarjev
Rishi Sunak
Henry Nicholls/REUTERS

Nekdanji minister Rishi Sunak je tudi v drugem krogu glasovanja za voditelja vladajoče konservativne stranke zbral največ glasov. Iz boja je medtem danes izpadla generalna tožilka za Anglijo in Wales Suella Braverman.

Po drugem krogu glasovanja za zamenjavo Borisa Johnsona na položaju britanskega premierja in vodje konservativne stranke je s 101 glasom podpore še vedno v vodstvu nekdanji finančni minister Rishi Sunak. Na drugem in tretjem mestu mu sledita ministrica za trgovino Penny Mordaunt in zunanja ministrica Liz Truss. Mordaunt je v drugem krogu prejela 83 glasov, Truss pa 64, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg njiju sta se v naslednji krog uvrstila še nekdanja ministrica za enakost Kemi Badenoch z 49 glasovi in predsednik odbora za zunanje zadeve Tom Tugendhat z 32. S 27 glasovi je iz boja izpadla generalna tožilka za Anglijo in Wales Suella Braverman.

Naslednji krog glasovanja bodo torijci opravili v ponedeljek. Z glasovanjem bodo nadaljevali, dokler ne ostaneta zgolj dva kandidata, še navaja AFP. O zmagovalcu bo nato na tajnem glasovanju odločalo več tisoč članov konservativne stranke, razglašen pa naj bi bil 5. septembra. Zmagovalec bo postal tako vodja konservativne stranke kot novi predsednik britanske vlade.

Johnson se s premierskega stolčka in položaja vodje britanske konservativne stranke poslavlja po valu odstopov ministrov, sekretarjev in drugih sodelavcev v njegovi vladi, ki ga je povzročila vrsta škandalov, v katere je bil premier vpleten.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!