Po eksploziji v Istanbulu policija aretirala eno osebo

Svet 14. Nov 202207:47 > 17:10 1 komentar
Turčija
PROFIMEDIA

Po nedeljski eksploziji v središču Istanbula je turško notranje ministrstvo sporočilo, da so v povezavi z napadom aretirale eno osebo. Čeprav odgovornosti za napad uradno ni prevzel še nihče, je turški notranji minister odgovornost pripisal Kurdski delavski stranki (PKK), ta pa je kakršnokoli vlogo v napadu zanikala.

V turški metropoli Istanbul je v nedeljo popoldne odjeknila silovita eksplozija, v kateri je umrlo šest ljudi, število poškodovanih se je povzpelo na 81, pri čemer je zdravstveno stanje dveh oseb zelo resno. Predsednik Recep Tayyip Erdogan je že včeraj dejal, da “prve ugotovitve nakazujejo na teroristični napad”. Omenil je, da bi “bila lahko vpletena ženska”, a ni podal dodatnih pojasnil. Kasneje je turški podpredsednik Fuat Oktay sporočil, da je “bombo sprožila ženska”.

Pravosodni minister Bekir Bozdag pa je za tamkajšnje medije pojasnil, da je ženska več kot 40 minut sedela na eni od klopi, nato pa je vstala in pustila torbo. Odšla pa naj bi le nekaj minut pred eksplozijo. “Minuto ali dve kasneje je prišlo do eksplozije. Obstajata dve možnosti. Ali je bil v vrečko nameščen mehanizem, ki je eksplodiral, ali pa je nekdo eksplozijo sprožil na daljavo,” je dejal in poudaril, da so vsi podatki o tej ženski trenutno pod drobnogledom.

Notranji minister Suleyman Soylu pa je nato davi sporočil, da je policija v povezavi z napadom aretirala eno osebo, še 21 je bilo pridržanih, poroča AP news. Odgovornost za napad pa je pripisal Kurdski delavski stranki (PKK), ki poziva k neodvisnosti kurdske države v Turčiji. EU in ZDA PKK obravnavata kot turistično organizacijo. “Menimo, da je bil ukaz za napad izdan iz Kobaneja,” je še dodal, pri čemer je mislil na sirsko mesto blizu turške meje, v katerem so leta 2015 potekali spopadi med kurdskimi borci in skrajno Islamsko državo. Stranko PKK je za napad v Istanbulu obtožil tudi turški predsednik Erdogan. Stranka že od osemdesetih let prejšnjega stoletja vodi uporniško gibanje za kurdsko samoupravo na jugovzhodu Turčije. Prav tako je redno tarča turških vojaških operacij in je v središču spora med Švedsko in Turčijo, ki od maja blokira vstop te skandinavske države v Nato. Odgovornosti za eksplozijo po poročanju BBC uradno še ni prevzel nihče.

Stranka PKK je zanikala kakršno koli vlogo v smrtonosnem bombnem napadu. “Naši ljudje in demokratična javnost natančno vedo, da nismo povezani s tem incidentom in da ne sprejemamo dejanj, katerih tarča so civilisti,” je skupina zapisala v izjavi, ki jo je objavila kurdska tiskovna agencija Firat.

Na napad se je hitro odzvala sosednja Grčija, ki je obsodila eksplozijo ter izrazila sožalje turški vladi in ljudem. Napad so obsodile tudi ZDA, pri čemer je tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre dejala, da v boju proti terorizmu stojijo z ramo ob rami s svojo Nato zaveznico. Francoski predsednik Emmanuel Macron je v sporočilu zapisal: “Deležni smo vaše bolečine. V boju proti terorizmu vam stojimo ob strani.” Odzval pa se je tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je v turščini na Twitterju zapisal, da je “bolečina prijateljskega turškega ljudstva tudi naša bolečina”.

Eksplozija je odjeknila na ulici Istiqlal blizu trga Taksim v središču mesta nekaj po 16. uri po lokalnem času. Tam je bilo v času eksplozije veliko ljudi. Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa gre za turistično ulico v evropskem delu Istanbula, kjer se je leta 2016 že zgodil samomorilski napad, pri čemer so umrli štirje ljudje, 39 je bilo ranjenih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

#related-news_0

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje