Po enomesečni poljski blokadi ukrajinsko mejo prečkali prvi tovornjaki

Svet 04. Dec 202314:15 0 komentarjev
Tovornjaki na poljsko-ukrajinski meji
Tovornjaki na poljsko-ukrajinski meji 23. novembra (Foto: PROFIMEDIA)

Po enem mesecu blokade poljskih avtoprevoznikov, ki so s tovornjaki blokirali mejo z Ukrajino, so danes v državo pripeljali prvi prazni tovornjaki. Gre za prve korake k ublažitvi spora, v katerem so poljski tovornjakarji zahtevali ponovno uvedbo omejitev in dovoljenj za ukrajinska podjetja ter opozarjali na nelojalno konkurenco.

Več praznih tovornjakov je danes prečkalo mejo med Poljsko in Ukrajino. Gre za prve korake k ublažitvi spora, ki je sledil uporu poljskih avtoprevoznikov. Ti že mesec dni na mejah blokirajo prehod tovornjakov, zahtevajo ponovno uvedbo omejitev in dovoljenj za ukrajinska podjetja pri izvajanju storitev v EU ter opozarjajo na nelojalno konkurenco.

Trideset praznih tovornjakov je iz Ukrajine ponoči vstopilo na Poljsko prek mejnega prehoda Dolhobyczow – Ugriniv, potem ko so ga ob enih zjutraj po lokalnem času oziroma ob polnoči po srednjeevropskem delno odprli za tovorni promet. Sedaj se prazni tovornjaki lahko vračajo na Poljsko – gre za prvo fazo ukrepov s končnim ciljem odpravljanja blokade, o katerih se dogovarjata Kijev in Varšava, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinski minister za infrastrukturo Oleksandr Kubrakov je v nedeljo sporočil, da bodo poljski tovornjaki prek omenjenega mejnega prehoda lahko zapustili Ukrajino, poroča portal Balkan Insight. To je bila ena glavnih zahtev poljskih tovornjakarjev, ki so se pritoževali, da morajo v Ukrajini čakati več kot teden dni, preden lahko po dostavi tovora odidejo iz države.

Poljski avtoprevozniki od začetka novembra blokirajo več mejnih prehodov na poljsko-ukrajinski meji in na vsako uro čeznje spustijo le nekaj tovornjakov, neoviran prehod pa omogočajo osebnim avtomobilom, avtobusom in tovornim vozilom s humanitarno pomočjo.

Policija v mestu Chelm na vzhodu Poljske je po poročanju poljske tiskovne agencije PAP danes sporočila, da na bližnjem mejnem prehodu Dorohusk v 16-kilometrski koloni čaka približno 520 tovornjakov. Medtem so na prehodu Hrebenne vozniki obstali v 70-kilometrski koloni, v kateri je obtičalo 870 tovornjakov. Čakalna doba za prečkanje meje je danes dosegla deset dni.

Ukrajina se pri izvozu in uvozu blaga v EU in iz nje močno zanaša na cestni promet prek Poljske, zlasti po začetku ruske invazije. Poljski tovornjakarji medtem trdijo, da jih ukrajinski tekmeci izpodrivajo.

Zahtevajo ponovno uvedbo komercialnih dovoljenj za ukrajinska prevozna podjetja in ukinitev posebnih dovoljenj, ki jih je Bruselj uvedel štiri mesece po začetku vojne v Ukrajini. Pritožujejo se, da njihovo poslovanje spodkopavajo ukrajinska podjetja, ki svojim voznikom plačujejo veliko manj, niso zavezana standardom EU in z nižjimi stroški predstavljajo konkurenco poljskim podjetjem.

V dosedanjih krogih pogovorov med Kijevom, Varšavo in stavkajočimi poljskimi vozniki tovornjakov ni bilo mogoče doseči preboja. Bruselj in Kijev nasprotujeta ponovni uvedbi dovoljenj za ukrajinske tovornjake, poljski avtoprevozniki pa za zdaj ne popuščajo.

Blokadi poljskih kolegov so se minuli teden pridružili slovaški vozniki tovornjakov, o tej temi pa bodo po pričakovanjih na današnjem zasedanju govorili tudi ministri za promet držav članic EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!