Po Evropi in Aziji se širi virus ptičje gripe

Svet 16. Nov 202110:17 > 10:22 0 komentarjev
ptičja gripa
Kyodo/REUTERS

V nekaterih delih Azije in Evrope se v zadnjih dneh širi virus ptičje gripe. Širjenje bi lahko povzročilo veliko škodo v perutninski industriji. Virus pa je lahko nevaren tudi za ljudi, letos so na Kitajskem potrdili že 21 okužb.

Svetovna organizacija za zdravje živali (OIE) je v zadnjih dneh zabeležila več izbruhov hude ptičje gripe v Evropi in Aziji, kar je znak, da se virus ponovno hitro širi. Do izbruhov in širjenja pride večinoma jeseni, saj virus prenašajo ptice selivke.

Zaradi širjenja visoko nalezljive aviarne influence, ki je znana tudi pod imenom ptičja gripa, so zaskrbljeni v perutninski industriji. Prejšnji izbruhi so namreč vodili v odstrel več deset milijonov perutnine in omejitve pri trgovanju, poroča CNN.

Zaradi širjenja pa so zaskrbljeni tudi epidemiologi, saj se lahko virus prenaša tudi na ljudi. Na Kitajskem so letos do zdaj poročali že od 21 okužbah s podtipom H5N6 pri ljudeh, kar je več kot v celem lanskem letu.

Virus tudi v Belgiji, Franciji in na Nizozemskem

Kot piše CNN, so o večjem izbruhu poročali tudi na perutninski farmi v Južni Koreji, kjer so zaradi tega ubili 770 tisoč živali. O prvem letošnjem izbuhu so poročali tudi na Japonskem, v Evropi pa je do izbruha virusa tipa H5N1 prišlo na Norveškem. Visoko nalezljivo različico virusa pa so zaznali tudi v Antwerpnu v Belgiji, zato so v celotni državi odredili zaprtje perutnine v notranje prostore. Podobne ukrepe sta že oktobra sprejeli Francija in Nizozemska, še piše medij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!