Po Evropi se vrstijo obsodbe napada. Slovenski premier Golob: Pretresen sem

Svet 15. Maj 202416:51 13 komentarjev
Robert Golob
Foto: PROFIMEDIA

Svetovni voditelji so se odzvali na poskus atentata na slovaškega premierja Roberta Fica, ki je v smrtni nevarnosti. Slovenski premier Robert Golob je zapisal, da je nad dogajanjem na Slovaškem pretresen in da Ficu želi čim hitrejše okrevanje, predsednica Nataša Pirc Musar pa je dejala: "Streljanje na premierja Fica, lansko streljanje v Beogradu in številni drugi primeri nasilja, ki jih vidimo v družbi, od nas terjajo jasno ukrepanje. Ničelna toleranca do nasilja in ničelna toleranca do brezbrižnosti."

Z vsega sveta prihajajo odzivi na poskus atentata na slovaškega premierja Roberta Fica. Z vladnega urada so sporočili, da je v smrtni nevarnosti in da bo naslednjih nekaj ur odločilnih.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je napad obsodila in zapisala, da takšna dejanja nasilja v naši družbi nimajo prostora, saj spodkopavajo demokracijo. “Z mislimi sem pri premierju Ficu in njegovi družini,” je dodala v objavi na družbenem omrežju X.

Odzval se je tudi slovenski premier Robert Golob, ki je zapisal, da je nad dogajanjem na Slovaškem pretresen. ” Ostro obsojam napad na slovaškega prijatelja Roberta Fica in mu želim čim hitrejše okrevanje,” lahko preberemo v objavi na vladnem profilu na omrežju X.

Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar pa je med forumom o nasilju dejala, da je pred nekaj trenutki izvedela, da je bil Fico ranjen v poskusu atentata. Zaželela mu je uspešno okrevanje in dodala: “Streljanje nanj, lansko streljanje v Beogradu in številni drugi primeri nasilja, ki jih vidimo v družbi, od nas terjajo jasno ukrepanje. Ničelna toleranca do nasilja in ničelna toleranca do brezbrižnosti.”

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon pa je napad na predsednika slovaške vlade označila za šokanten. “Gre za obsojanja vredno zavržno in nedopustno dejanje, storilci morajo odgovarjati za svoja dejanja. Pozivi k nenasilju, strpnosti in proti hujskaštvu so naša skupna odgovornost,” je zapisala.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je v odzivu sporočila, da “ostro obsoja napad na slovaškega premierja Roberta Fica kot tudi vsakršno nasilje”. Izrazila je “zaskrbljenost nad razvojem zahodnih tipov demokracij, kjer so različne vrste nasilja vedno bolj izražene”.

Na napad se je na družbenem omrežju X odzval madžarski premier Viktor Orban, sicer Ficov tesni zaveznik. “Molimo za njegovo zdravje in hitro okrevanje,” je zapisal. Tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel je poudaril, da takšnega nasilja nič ne more upravičiti. Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je prav tako obsodila nasilno dejanje in zapisala, da je v mislih s slovaškim premierjem in njegovo družino.

Skupina socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu je sporočila, da jih je novica globoka pretresla in Ficu zaželela hitro okrevanje. Evropski socialisti so lani Ficovo stranko Smer sicer začasno izključili.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napad označil za grozljiv. “Odločno obsojamo to nasilno dejanje proti predsedniku vlade sosednje partnerske države,” je zapisal.

Pretresenost zaradi napada na slovaškega premierja je v objavi na omrežju X izrazil tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki je Fica prav tako označil za osebnega prijatelja in tudi prijatelja Srbije. Dodal je, da moli zanj in za njegovo zdravje.

Oglasil se je tudi predsednik ZDA Joe Biden, ki je sporočil, da obsoja to grozljivo nasilno dejanje. “Naše veleposlaništvo je v tesnem stiku s slovaško vlado in je pripravljeno pomagati,” je dodal.

Na družbenem omrežju X se je na poskus atentata odzval tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ki je zapisal, da je šokiran in zgrožen. Ficu je zaželel moč in hitro okrevanje ter dodal, da je v mislih z njegovimi ljubljenimi in Slovaško.

Novoizvoljeni slovaški predsednik Peter Pellerini pa je dejal, da atentat na predsednika vlade “ogroža vse, kar je doslej krasilo slovaško demokracijo”. Dodal je, da je zgrožen nad tem, kam lahko “pripelje sovraštvo do drugače politično mislečih”. “Ni nujno, da se strinjamo o vsem, vendar obstaja veliko načinov, da svoje nestrinjanje izrazimo demokratično in zakonito,” je še poudaril Pellegrini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje