Po aferi Katargate v hišni pripor še glavna osumljenka: To je logična odločitev

Svet 12. Apr 202317:31 0 komentarjev
Eva Kaili
PROFIMEDIA

Sodnik je za bivšo podpredsednico Evropskega parlamenta in glavno osumljenko v aferi Katargate Evo Kaili odobril premestitev iz preiskovalnega v hišni pripor. "Logična odločitev, na katero smo predolgo čakali," se je na odločitev sodnika odzval njen odvetnik.

Belgijski sodnik je danes bivšo podpredsednico Evropskega parlamenta Evo Kaili, glavno osumljenko v korupcijski aferi Katargate, izpustil iz preiskovalnega zapora in zanjo odredil hišni pripor. Tam bo do konca preiskave pod elektronskim nadzorom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“V Belgiji je v hišnem priporu in pod elektronskim nadzorom. Preiskovalni sodnik je pravkar sprejel odločitev,” je za AFP povedal Antoon Schotsaert, sodnik na belgijskem zveznem sodišču.

“Logična odločitev, na katero smo predolgo čakali,” pa je odločitev komentiral njen odvetnik Sven Mary.

Štiri mesece po aretaciji 9. decembra je bila še zadnja osumljenka v aferi v preiskovalnem priporu v Belgiji. V tem času je imela 44-letna Grkinja omejen dostop do svoje dveletne hčerke. Njeni odvetniki so zato večkrat prosili, da ji odobrijo hišni pripor.

Po izbruhu afere so jo v začetku lanskega decembra odstavili s položaja podpredsednice Evropskega parlamenta, in je glavna osumljenka v korupcijskem škandalu, ki je pretresel Evropski parlament.

Afera pretresla Evropski parlament

Bila je še zadnja osumljenka v aferi, ki je bila v preiskovalnem priporu.

Njenega partnerja Francesca Giorgija so belgijske oblasti že konec februarja izpustile iz pripora in mu odobrile hišni pripor.

Pred njo so v hišni pripor ob elektronskem nadzoru v torek premestili evropskega poslanca iz Belgije Marca Tarabella, pod istimi pogoji pa prejšnji teden še nekdanjega evropskega poslanca iz Italije Antonia Panzerija, čigar pomočnik je bil Giorgi.

Panzeri je sicer z belgijskimi preiskovalci januarja sklenil dogovor, da bo v zameno za nižjo kazen razkril podrobnosti o korupcijskem škandalu.

Italijanski evroposlanec Andrea Cozzolino pa je v hišnem priporu v Neaplju, kjer čaka na odločitev italijanskih pravosodnih organov glede njegove izročitve belgijskim oblastem.

Afera Katargate je decembra lani močno pretresla Evropski parlament. Osumljenci naj bi od Katarja in Maroka prejeli velike vsote denarja za vplivanje na politične izjave in odločitve v parlamentu v korist obeh držav. Tožilstvo jih obtožuje korupcije, pranja denarja in članstva v kriminalni združbi. Katar in Maroko odločno zavračata obtožbe.

Preiskovalci so v povezavi z afero izvedli racije in preiskave na več naslovih, tudi na domovih in v pisarnah v Belgiji, Italiji in Grčiji. Zasegli so tudi 1,5 milijona evrov v gotovini, računalnike in mobilne telefone.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!