Po letu v vesolju so se na Zemljo vrnili astronavt in dva kozmonavta

Svet 27. Sep 202317:17 0 komentarjev
vrnitev astronavtov na zemljo
PROFIMEDIA

Po letu dni bivanja na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) so nazaj na Zemlji pristali dva ruska kozmonavta in ameriški astronavt, je sporočila ruska vesoljska agencija Roskozmos. Na Zemljo jih je pripeljalo vesoljsko plovilo Sojuz MS-23, potem ko se je njihov prvotni transport Sojuz MS-22 marca zaradi okvare na Zemljo vrnil brez posadke.

“Roskozmosova kozmonavta Sergej Prokopjev in Dmitrij Petelin ter astronavt ameriške vesoljske agencije Nasa Francisco Rubio, ki so eno leto preživeli na krovu ISS, so pristali v bližini mesta Žežkažgan v Kazahstanu,” je sporočil Roskozmos.

Ob tem je vesoljska agencija dodala, da je vesoljsko plovilo Sojuz MS-23, ki jih je prevažalo, na Zemlji pristalo ob 13.17 po srednjeevropskem času, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prvotno je bilo načrtovano, da bi se kozmonavta in astronavt, ki so septembra lani odpotovali na ISS, na Zemljo vrnili s kapsulo Sojuz MS-22, a je bila njihova vrnitev z omenjeno kapsulo pred meseci ocenjena kot preveč tvegana, potem ko so odkrili uhajanje tekočine iz hladilnega sistema.

Poškodovana kapsula Sojuz MS-22 se je nato marca uspešno vrnila z ISS na Zemljo. Kapsula brez posadke na krovu pa je z vesoljske postaje dostavila znanstveno opremo in rezultate znanstvenih raziskav, opravljenih v vesolju.

Njihova misija, ki bi morala trajati 180 dni, se je spremenila v 371-dnevno bivanje na ISS. Rubio pa je tako postavil nov ameriški rekord za najdaljše bivanje v vesolju. Svetovni rekord sicer znaša 437 dni in ga je sredi 90. let prejšnjega stoletja postavila Rusija.

Kozmonavt Dmitri Petelin Kozmonavt Dmitri Petelin
Kozmonavt Dmitri Petelin (PROFIMEDIA)
Astronavt Frank Rubio Astronavt Frank Rubio
Astronavt Frank Rubio (Foto: AFP PHOTO /NASA/Bill Ingalls/PROFIMEDIA)
vrnitev astronavtov na zemljo vrnitev astronavtov na zemljo
Bill Ingalls/NASA/Getty Images/AFP/PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!