Po najhujši nesreči se grška vlada sooča z očitki, da so prirejali dokaze

Svet 26. Mar 202418:16 0 komentarjev
Železniška nesreča v Grčiji
Foto: Posnetek zaslona/REUTERS

Dobro leto dni po najhujši železniški nesreči v zgodovini Grčije je v javnost pricurljalo, da naj bi tamkajšnja vlada priredila posnetke pogovorov osebja vlaka in železnice ob trčenju. Ti naj bi bili zmontirani tako, da nakazujejo, da je za nesrečo kriva izključno človeška napaka. Grška opozicija je vložila predlog nezaupnice vladi.

Grška socialistična stranka Pasok je danes v parlament vložila predlog nezaupnice vladi Kiriakosa Micotakisa, potem ko so mediji razkrili, da naj bi priredila dokaze glede lanske železniške nesreče, v kateri je umrlo 57 ljudi.

Glasovanje o nezaupnici je predvideno v četrtek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pasok je predlog nezaupnice vložil po tem, ko je časnik To Vima v nedeljo razkril, da so bili posnetki pogovorov osebja vlaka in železnice ob trčenju, ki so po nesreči pricurljali v medije, zmontirani tako, da so nakazovali, da je bila kriva izključno človeška napaka.

Opozicijske stranke vladi očitajo, da je vladi naklonjenim medijem posredovala prirejen posnetek, da bi podkrepila svojo trditev, da je bilo trčenje vlakov posledica človeške napake.

Vodja stranke Pasok Nikos Androulakis je poslancem danes povedal, da Micotakis nima druge izbire, kot da pride pred parlament in upraviči svoja dejanja. Premierju je še očital, da v vseh škandalih prikriva resnico.

Čeprav predlog nezaupnice podpirajo tudi druge opozicijske stranke, je po poročanju AFP pričakovati, da bo zavrnjen, saj ima vladajoča desnica absolutno večino 158 od 300 sedežev v enodomnem parlamentu.

Kiriakos Mitsotakis
Kiriakos Mitsotakis (Foto: PROFIMEDIA)

Najhujša železniška nesreča v zgodovini Grčije se je zgodila 28. februarja lani, ko sta blizu predora severno od kraja Larisa trčila tovorni in potniški vlak, na katerem je bilo več kot 350 ljudi, večinoma študentov. Zaradi požara, ki je izbruhnil po trčenju, so bila številna trupla neprepoznavna, posmrtnih ostankov ene od pogrešanih žensk pa niso nikdar našli.

Svojci so razočarani nad počasnim potekom preiskave in delovanjem pravosodja ter so celo imenovali lastne strokovnjake, češ da so uradni preiskovalci spregledali bistvene dokaze. Med drugim jim očitajo, da niso preučili razlogov za silovit požar, ki je izbruhnil nemudoma po trčenju. Prepričani so, da je vlak prevažal nezakonit tovor.

Grško opozicijo je prejšnji teden razburilo tudi dejstvo, da se je parlamentarna preiskava nesreče po štirih mesecih končala ne da bi odgovornost zanjo pripisali političnemu vrhu. V zvezi z nesrečo je osumljenih več kot 30 železniških uslužbencev in uradnikov, sojenje pa naj bi se začelo junija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!