Po napadu na mošejo v Pakistanu pridržali več kot 20 ljudi

Svet 01. Feb 202316:32 0 komentarjev
Pakistan
Fayaz Aziz/REUTERS

Pakistanska policija preiskuje, kako je samomorilni napadalec vstopil v mošejo, kjer je v bombnem napadu umrlo vsaj sto ljudi. Policija sumi, da je napadalec imel "povezavo od znotraj", v preiskavi pa so aretirali 23 ljudi.

Pakistanska policija je v povezavi s ponedeljkovim bombnim napadom na mošejo v mestu Pešavar, v katerem je umrlo najmanj sto ljudi, več kot 220 pa jih je bilo ranjenih, pridržala 23 ljudi, je danes sporočil neimenovan predstavnik pakistanske policije. Po njegovih besedah oblasti preverjajo, ali je samomorilskemu napadalcu pri napadu kdo pomagal.

“Pridržali smo ljudi s policije, da bi ugotovili, kako je eksplozivni material prišel notri in ali so bili v napad vpleteni tudi policijski uradniki,” je dejal ter dodal, da nekateri pridržani prihajajo tudi iz mesta in okoliških območij, ki mejijo na Afganistan, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Napadalec in njegovi pomočniki bi lahko imeli povezave zunaj Pakistana,” je ocenil.

Eden najhujših napadov v Pakistanu v zadnjih letih se je zgodil v ponedeljek med molitvijo v mošeji na strogo varovanem območju, kjer je med drugim tudi sedež policije.  Oblasti preiskujejo, kako je napadalcu uspelo priti v močno varovano poslopje. Policija za zdaj domneva, da je samomorilski napadalec v mošejo vstopil kot gost in v napadu uporabil 10–12 kilogramov eksplozivnega materiala, ki naj bi ga na območje prinesli po kosih, navaja AFP.

Odgovornost za napad je sicer prevzela ena od talibanskih skupin, ki se je od krovne organizacije pakistanskih talibanov Tehreek i Tliban Pakistan (TTP) odcepila. Po besedah predstavnika skupine Džamata ul Ahrarja je bil napad maščevanje za smrt ustanovnega člana skupine, ki je bil poleti 2022 ubit v sosednjem Afganistanu. Konec lanskega leta so pakistanski talibani, ki delujejo neodvisno od talibanov v Afganistanu, preklicali prekinitev ognja s pakistansko vlado in od takrat prevzeli odgovornost za več smrtonosnih napadov po državi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!