Po napovedi izgona Pakistan zapustilo že okoli pol milijona Afganistancev

Svet 02. Feb 202418:58 0 komentarjev
Otroci v Afganistanu
Profimedia

Pakistan je po napovedi izgona afganistanskih beguncev, ki nimajo dovoljenj za prebivanje, že zapustilo okoli pol milijona ljudi. Večina se jih je morala vrniti v domovino, od koder so pobegnili pred talibani. Humanitarne organizacije pozivajo k večji podpori beguncem.

Potem ko je vlada v Islamabadu oktobra lani napovedala izgon afganistanskih beguncev iz Pakistana, je to državo zapustilo že pol milijona Afganistancev, je danes sporočil urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA). Več kot 60 odstotkov beguncev je mlajših od 18 let, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pakistanska vlada je beguncem brez urejenega dovoljenja za bivanje dala rok do 1. novembra, da prostovoljno zapustijo državo. V nasprotnem primeru jim je grozila aretacija in deportacija. Večina afganistanskih beguncev se je bila zato primorana vrniti v domovino, kjer od avgusta 2021 ponovno vladajo talibani.

Številni med njimi so v Pakistan pobegnili ravno pred talibani, nekateri tudi zato, ker so med vojno v Afganistanu sodelovali z mednarodnimi silami. Ob koncu novembra je Pakistan zapustilo več kot 350.000 Afganistancev, od takrat pa se je eksodus umiril. Pakistanske oblasti so si preostale begunce prizadevale deportirati do konca januarja.

V Afganistan se je vrnilo že pol milijona ljudi

OCHA je danes sporočila, da se je doslej v Afganistan iz Pakistana vrnilo pol milijona ljudi, med katerimi je več kot 60 odstotkov mlajših od 18 let. Humanitarne organizacije so večkrat pozvala k večji podpori beguncem, pri čemer so opozarjale na slabe razmere v Afganistanu, kjer več kot polovica prebivalcev živi pod pragom revščine.

Zaskrbljujoče je tudi stanje človekovih pravic, zlasti za ženske, ki so jih talibani po vrnitvi na oblast uspešno izrinili iz velikega dela javnega življenja. Poleg Sirije in Iraka med ženskami v Afganistanu vlada najnižja stopnja zaposlenosti na svetu, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

V Pakistanu je sicer pred oktobrsko odločitvijo vlade o izgonu živelo okoli 4,4 milijona afganistanskih beguncev, od tega 1,7 milijona brez veljavnih dokumentov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!