Velik, morda celo prelomen preobrat v vojni v Ukrajini

Svet 11. Sep 202213:01 16 komentarjev
Ukrajina, Harkov
Ukrajinski vojaki ob prihodu v osvobojeni Kupjansk (Telegram @kuptg/via REUTERS )

Ukrajinska vojska je v regiji Harkov na severovzhodu države v uspešni protiofenzivi osvobodila kar nekaj območij, ki so po začetku ruske invazije 24. februarja padla pod ruski nadzor. Med drugim je Ukrajina znova prevzela nadzor nad železniškim vozliščem Kupjansk, ki je ključen za zagotavljanje zalog ruske vojske na fronti. Rusija je umik priznala. To je lahko, poročajo zahodni mediji, morda celo prelomen preobrat v vojni na evropskih tleh, ki traja že dobrih šest mesecev.

Da je ukrajinska vojska po več kot šestih mesecih vojne v Ukrajini dosegla velik, morda celo prelomen vojaški uspeh v regiji Harkov na severovzhodu države, je bilo v soboto nemudoma znano na družbenih omrežjih in komunikacijskih platformah, kot sta Twitter in Telegram, kjer se vojna, enako kot na bojiščih, bije zelo intenzivno.

Potem ko je v soboto zvečer ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sporočil, da je ukrajinska vojska v protiofenzivi osvobodila več kot 2.000 kvadratnih kilometrov ozemlja, so iz ukrajinske vojske danes sporočili, da je osvobojenega še več območja oziroma da so od začetka meseca osvobodili 3.000 kvadratnih kilometrov, pri čemer pa še vedno napredujejo. Med drugim Ukrajinci v harkovski regiji znova prevzemajo nadzor nad železniškim vozliščem Kupjansk, ključnim za zagotavljanje zalog ruske vojske na fronti, in krajem Balaklija.

Ruska vojska naj bi se umaknila celo iz mesta Izjum, ki je v času invazije veljalo za pomembno rusko “utrdbo”.

Vse torej kaže, da se je frontna črta na območju regije Harkov premaknila proti vzhodu vse do reke Oskil, med umikom pa naj bi ruski vojaki za seboj pustili zaloge streliva in drugo opremo, navaja tiskovna agencija Reuters.

Mislišče The Institute for the Study of War s sedežem v Washingtonu podrobno spremlja in analizira dogajanje na bojiščih v Ukrajini. Stanje na terenu prikazuje tudi z zemljevidi:

Ukrajina
ISW/Zajem zaslona

Da so se ruski vojaki dejansko umaknili z nekaterih območji na (severo)vzhodu Ukrajine, je potrdila tudi ruska tiskovna agencija Tass, ki je sklicujoč se na navedbe ruskega ministrstva za obrambo prav tako poročala, da naj bi ukaz o umiku spremljalo navodilo o prerazporeditvi ruskih sil na območju regije Doneck na vzhodu Ukrajine. Kot je še navedel Tass, so ruske okupacijske oblasti v Harkovu pozvale prebivalce, naj se umaknejo na območja pod nadzorom Rusije in si na ta način “rešijo življenje”.

“Velik preobrat”

Zahodni mediji so dogajanje na vzhodnih ukrajinskih bojiščih opisali kot “velik preobrat” oziroma “največji poraz Moskve, odkar so se ruski vojaki marca umaknili iz Kijeva”. Mediji poročajo tudi, da ima “Ukrajina svoj trenutek na bojiščih”, pa tudi to, da je Rusiji “zadala resen udarec” ter da je upravičila vojaško pomoč zahodnih držav.

Ukrajina
Vyacheslav Madiyevskyy/REUTERS

Dobre novice o uspehih Ukrajine na fronti so namreč, tako Reuters, še posebej pomembne ob začetku kurilne sezone, ko se večina evropskih držav zaradi vojne oziroma uvedenih sankcij proti Rusiji spopada s hudo energetsko krizo, pomoč oziroma solidarnost z Ukrajino pa morajo evropski voditelji utemeljevati v prvi vrsti ljudem, ki zaradi vse višjih življenjskih stroškov venomer težje (pre)živijo.

Ob tem prav tako ni znano, kako bo z zagotavljanjem energentov v prihodnje – potem, ko je Evropska unija zažugala s kapico na ceno ruskega plina, je ruski predsednik Vladimir Putin zagrozil s prekinitvijo dobave energentov iz Rusije.

Ukrajinski minister za zunanje zadeve Dmitro Kuleba, ki je v soboto v Kijevu gostil nemško kolegico Annaleno Baerbock, je v luči tega pohvalil ukrajinske sile, ki so po njegovem sposobne premagati rusko vojsko z orožjem, ki ga dobijo od Zahoda. “Poudarjam: več orožja, kot bomo dobili, hitreje bomo zmagali, in hitreje se bo končala vojna,” je dejal po Reutersovih navedbah.

Ukrajinski vojaki, ki so sodelovali pri osvoboditvi kraja Vasilenkove, so uspešno protiofenzivo obeležili s fotografijami:

Ukrajina
Press service of the Territorial Defence of the Ukrainian Armed Forces/REUTERS
Harkov, Ukrajina
Press service of the Territorial Defence of the Ukrainian Armed Forces/REUTERS

Kaj je botrovalo ukrajinskemu uspehu v Harkovu?

Težko in drugo orožje ter oprema, ki ga Ukrajini pošilja Zahod, je pomemben dejavnik zadnjega uspeha ukrajinske vojske. Prav tako je tokrat dobljenim bitkam botrovala številčna premoč – običajno namreč velja, je napadalec uspešen v primeru, ko je razmerje moči 3:1. Medtem ko v Ukrajini že od začetka vojne velja, da lahko v vojsko vpokličejo polnoletne moške, v Kremlju odločitve o splošni mobilizaciji niso sprejeli. Doslej so ruski redni vojski na bojiščih na vzhodu Ukrajine pomagali predvsem plačanci (Wagner).

Med poznavalci se je tako utrdilo prepričanje, da je bil ruski umik iz omenjenih območij na vzhodu Ukrajine “smiseln”, saj bi v nasprotnem primeru zelo verjetno utrpeli velike izgube, ki pa si jih izjemno težko privoščijo.

Ukrajina
Vyacheslav Madiyevskyy/REUTERS

Stanje na drugih ukrajinskih bojiščih

Dogajanje trenutno ni pestro le na vzhodnih ukrajinskih bojiščih, temveč tudi na jugu države. Ukrajina je že pred tedni začela protiofenzivo na jugu Ukrajine, kjer ruske sile okupirajo območja v regiji Herson in Zaporožje, kjer o obstreljevanju poročajo tudi z območja tamkajšnje jedrske elektrarne, največje v Evropi. Zaradi bojazni, da bi se po Černobilu ponovila jedrska katastrofa na evropskih tleh, so v noči na današnjo nedeljo izključili še zadnji obratujoč jedrski reaktor.

Informacije o protiofenzivi na jugu Ukrajine so sicer resda skope, novinarji ne smejo na prve bojne linije, a kot je razumeti navedbe Kijeva, je ukrajinska vojska na tem območju zabeležila vsaj nekaj uspeha.

Pod nadzorom Rusije, ki je že leta 2014 anektirala polotok Krim, proruski separatisti pa so takrat prevzeli nadzor nad delom Donecka in Luganska, so trenutno območja na vzhodu in jugu Ukrajine. Rusija nadzoruje celotno regijo Lugansk (vzhod) ter predele regij Harkov (vzhod) in Doneck (vzhod), Zaporožje (jug) in Herson (jug).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje