Po novih napadih ameriška in britanska letala uničila drone jemenskih hutijevcev

Svet 10. Jan 202408:29 1 komentar
Hutijevci v Rdečem morju
Hutijevci v Rdečem morju (Foto: Houthi Military Media via REUTERS)

Hutijevci so ponovno napadli več deset trgovskih ladij v Rdečem morju, so sporočili iz centralnega poveljstva ameriške vojske. Dodali so, da so ameriška in britanska bojna letala sestrelila 18 brezpilotnih letalnikov in tri rakete, izstreljenih z območij, ki jih nadzorujejo jemensko uporniki. Žrtev in škode ni bilo.

Izstrelke hutijevcev so ameriška in britanska letala prestregla z raketami zemlja-zrak, je še sporočilo centralno poveljstvo ameriške vojske.

“Ponoči je rušilec HMS Diamond skupaj z ameriškimi vojaškimi ladjami uspešno odvrnil doslej največji napad hutijevcev v Rdečem morju,” je v izjavi dejal britanski obrambni minister Grant Shapps. Ob tem je poudaril, da bodo sprejeli potrebne ukrepe za zaščito nedolžnih življenj in svetovnega gospodarstva. To je bil sicer 26. napad na trgovske pomorske poti v Rdečem morju od 19. novembra.

Hutijevci, ki ob podpori Irana nadzirajo večji del ozemlja Jemna, po začetku vojne na območju Gaze vse pogosteje napadajo ladje na pomembni pomorski poti v Rdečem morju in Adenskem zalivu. Trdijo, da gre izraz solidarnosti s Palestinci v Gazi, kjer Izrael vodi silovito ofenzivo proti palestinskemu gibanju Hamas.

V luči napadov so ZDA decembra ustanovile večnacionalno pomorsko koalicijo za zaščito ladijskega prometa pred napadi hutijevcev.

Po tranzitni poti v Rdečem morju poteka do 12 odstotkov celotne svetovne trgovine. Nekateri lastniki velikih trgovskih ladij, denimo danski velikan Maersk, so se zaradi napadov začeli izogibati plovbi po tej poti, kar pomeni daljše in dražje poti okrog Afrike.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje