Po odločitvi Gazproma danes izredno zasedanje v Bruslju

Svet 02. Maj. 202207:301 komentar
Delite:
EU
Foto: Yves Herman/REUTERS

Danes bodo ministri Evropske unije, pristojni za energetiko, na izrednem zasedanju razpravljali o reševanju energetske krize in možnostih za izboljšanje varnosti dobav, upravljanja zalog in tranzita plina. Srečanje prihaja v luči odločitve Gazproma, ki je prejšnji teden ustavil dobavo plina Poljski in Bolgariji. Neposredno o Ukrajini pa bodo razpravljali poslanci Evropskega parlamenta.

Potem ko je ruski Gazprom prejšnji teden ustavil dobavo plina Poljski in Bolgariji, se bodo danes na izrednem zasedanju v Bruslju sestali ministri Evropske unije (EU), pristojni za energetiko. Razpravljali bodo o stabilnosti energetskega trga v luči ruske invazije na Ukrajino. Ministri bodo med drugim preučili morebitne dodatne aktivnosti glede večje varnosti dobav, upravljanja zalog in tranzita plina. Govorili bodo tudi o tem, kako še okrepiti usklajevanje med državami.

Ob tem bodo ministri razpravljali tudi o pripravljenosti na krize v dobavah in o solidarnosti na ravni EU ter kako to okrepiti, napovedujejo v francoskem predsedstvu Svetu EU. Pričakovati je, da bo beseda tekla tudi o nejasnostih, ki se pojavljajo glede plačevanja ruskega plina v rubljih. Mnogi namreč menijo, da smernice Evropske komisije glede ruskega dekreta, ki zahteva plačevanje prek dveh računov pri ruski banki Gazprombank, niso povsem jasne.

Predstavnikov slovenske vlade ne bo

Zasedanja se ne bo udeležil nihče od ministrov ali državnih sekretarjev odhajajoče slovenske vlade. Slovenijo bo zastopala namestnica stalnega predstavnika pri EU Tamara Weingerl Požar.

Francosko predsedstvo se je za sklic zasedanja odločilo, potem ko je ruska družba Gazprom v sredo ustavila dobavo zemeljskega plina Poljski in Bolgariji, ker ga ne plačujeta v rubljih. V Moskvi so prekinitev dobav označili kot odgovor na sovražna dejanja proti Rusiji in zanikali očitke Varšave, Sofije in Bruslja, da gre za izsiljevanje. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je napovedala, da bo odziv EU enoten in usklajen.

O Ukrajini tudi evroposlanci

Prav tako danes pa bodo evropski poslanci razpravljali tudi bolj neposredno o dogajanju v Ukrajini. Na tokratnem plenarnem zasedanju v Strasbourgu bodo spregovorili o gospodarskih in socialnih posledicah za EU. Evropsko komisijo bodo pozvali, naj pripravi predloge za ublažitev posledic sankcij, uvedenih proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino.

Razpravljali bodo tudi o predlogu o vseevropski volilni enoti in skupnem dnevu glasovanja na dan Evrope 9. maja, na torkovem glasovanju pa sprejeli svoj zakonodajni predlog za nov evropski volilni zakon.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar