Po odstavitvi predsednika v Peruju zaprisegla nova vlada

Svet 22. Dec 202216:11 0 komentarjev
Peru
Sebastian Castaneda/REUTERS

Pred novo perujsko predsednico Dino Boluarte so v sredo zaprisegli člani druge prehodne vlade v 14 dneh. Vodenje vlade je zaupala dosedanjemu obrambnemu ministru Luisu Albertu Otaroli, ki je imel vodilno vlogo pri uveljavitvi izrednih razmer zaradi nemirov po aretaciji izvoljenega predsednika države Pedra Castilla.

Predsednica Dina Boluarte je novo vlado imenovala, potem ko sta iz vlade, ki jo je imenovala 10. decembra, odstopila dva ministra v znak protesta zaradi “nesorazmernega” odziva policije in vojske na proteste podpornikov zdaj že nekdanjega predsednika Pedra Castilla. Od njegove odstavitve in aretacije 7. decembra je v spopadih z varnostnimi silami na protestih umrlo 27 ljudi, med njimi pet najstnikov, več sto ljudi je bilo poškodovanih. Protesti so potekali tudi v sredo, a v manjšem obsegu kot doslej, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odstop ministrov je predsednica Boluarte izkoristila za spremembo na vrhu vlade, tako da je namesto nekdanjega tožilca Pedra Miguela Angula na čelo vlade imenovala političnega veterana Luisa Alberta Otarolo, ki je v petek izrazil “brezpogojno podporo oboroženim silam in policiji pri vzpostavljanju reda”, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Levičar Castillo se je moral s položaja posloviti, potem ko je poskušal razpustiti parlament in vladati z odloki. Zaradi očitkov, da je poskušal izvesti državni udar, so ga aretirali in pristal je v preiskovalnem priporu. S tem je njegova podpredsednica Boluarte postala predsednica.

Parlament je v torek v prizadevanjih za umiritev napetosti odprl pot predčasnim volitvam. Podprl je zakon, s katerim bodo namesto rednih parlamentarnih volitev leta 2026 organizirali predčasne volitve aprila 2024. Zmagovalcu bo predsednica julija istega leta predala oblast. Ker gre za ustavno spremembo, jo mora parlament z dvotretjinsko večino potrditi še na drugem glasovanju, ki bo potekalo šele po 1. marcu 2023, ko se začne prihodnje zasedanje parlamenta.

V Mehiko so medtem v sredo prispeli soproga in otroka Castilla, da bi sprejeli ponujeni azil, je sporočil mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador. Sporočil je tudi, da se je z njimi v državo vrnil mehiški veleposlanik v Peruju Pablo Monroy, ki ga je Lima v torek razglasila za nezaželeno osebo zaradi izjav Obradorja o razmerah v državi, ki so jih označili za “vmešavanje” v notranje zadeve. Obrador je dodal, da povračilnih ukrepov ne bo sprejel.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!