Po odstopu premierke na Severnem Irskem morda nove volitve

Svet 15. Jun 202113:19 0 komentarjev
Arlene Foster (DUP)
Clodagh Kilcoyne/REUTERS

Severnoirska premierka Arlene Foster iz unionistične stranke DUP je odstopila zaradi nezadovoljive podpore poslancev svoje stranke.

Na Severnem Irskem je včeraj uradno odstopila tamkajšnja premierka Arlene Foster. Za odstop s čela unionistične stranke DUP in severnoirske vlade se je odločila po izraženi nezaupnici več kot 20 poslancev stranke zaradi nezadovoljstva s severnoirskim protokolom v okviru dogovora o brexitu, za katerega mnogi menijo, da ogroža unijo z Združenim kraljestvom.

Arlene Foster je konec aprila napovedala, da bo odstopila konec junija. Stranka DUP je minuli teden za njenega naslednika na premierskem položaju izbrala Paula Givana, ki med drugim velja za odločnega zagovornika ohranitve Severne Irske v Združenem kraljestvu.

Blokada Sinn Fein

DUP v skladu s t. i. velikonočnim sporazumom, ki je leta 1998 končal obdobje nasilnega konflikta med katoliškimi republikanci in protestantskimi unionisti, vodi vlado skupaj z republikansko stranko Sinn Fein.

Edwin Poot (DUP)
Clodagh Kilcoyne/REUTERS

Sinn Fein sedaj grozi z blokado imenovanja nove vlade. Za njeno delovanje mora namreč imenovati namestnika premierja, kar pa stranka pogojuje z uresničitvijo zakonodaje, ki bi med drugim irščini na območju Severne Irske dala enak status kot angleščini. Če namestnika ne imenuje, bi morala britanska vlada sklicati predčasne volitve v severnoirski parlament.

Vodja DUP Edwin Poots je včeraj posvaril, da ne sme biti predhodnega pogojevanja, Sinn Fein pa je obtožil ogrožanja miru na območju. Za Severno Irsko pristojen minister Brandon Lewis je medtem ocenil, da je na območju nujen čim bolj miren prehod na novo vodstvo. “Zgodovina je pokazala, da politične stabilnosti ne moremo jemati kot pridobljene in vsi imamo odgovornost, da jo ščitimo,” je sporočil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!