Po opustošenju na Floridi se orkan Ian približuje Južni Karolini

Svet 30. Sep 202220:13 1 komentar
PROFIMEDIA

Orkan Ian se po opustošenju na Floridi, kjer je ubil najmanj 12 ljudi, danes približuje Južni Karolini, kjer se prav tako kot na Floridi obetajo življenjsko nevarne razmere, število žrtev pa naj bi se še povečalo. Florida si po hudih poplavah ne bo opomogla še približno mesec dni, škoda pa bo po pričakovanjih dosegla milijarde dolarjev.

Po oslabitvi se je Ian nad Atlantskim oceanom ponovno okrepil v orkan prve kategorije s sunki vetra nad 120 kilometrov na uro, je sporočil Nacionalni center za orkane ZDA, ki ob udarcu orkana napoveduje do dva metra visoke valove.

Guverner Floride Ron DeSantis je medtem danes kot “ničelno točko” opisal obalno območje Fort Myersa, kjer je orkan Ian udaril v sredo, in dodal, da se hude posledice čutijo po večini ozemlja zvezne države.

Ukaz o evakuaciji je zajel 2,5 milijona ljudi, številni pa ga niso upoštevali. DeSantis je dejal, da jim je doslej uspelo stopiti v stik z okrog 20.000 osebami, ki so jih ujele poplavne vode, po izgubi mobilnih povezav in elektrike pa so številni ostali brez možnosti komuniciranja.

Po podatkih lokalnih uradnikov je doslej potrjenih 12 smrtnih žrtev, njihovo število pa se bo verjetno še povečalo. DeSantis je opozoril, da je še prezgodaj za točne številke, natančne podatke pa lahko pričakujejo šele v nekaj dneh.

PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA

Obalna straža je doslej iz potopljenega čolna s kubanskimi nezakonitimi priseljenci, ki so se v času neurja podali proti južni Floridi, rešila devet ljudi. Pogrešajo jih že 17, potrdili pa so eno smrtno žrtev. Med rešenimi so štirje Kubanci, ki so uspeli sami priplavati do otoka blizu Key Westa.

Orkan je na Floridi nemudoma povzročil izpad oskrbe z električno energijo za skoraj tri milijone ljudi, kot se to v ZDA pogosto zgodi zaradi dotrajanih daljnovodov, približno dva milijona ljudi pa še vedno ostaja brez elektrike. Brez elektrike je še vedno tudi večina prebivalcev Kube, ki jo je orkan Ian prizadel v torek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje