Po orkanu Ian: potrdili eno smrtno žrtev, pričakujejo, da bo mrtvih še več

Svet 29. Sep 202218:33 0 komentarjev
Orkan Ian
Profimedia

Na Floridi so doslej potrdili eno smrtno žrtev zaradi orkana Ian, ki je državo prizadel danes in v sredo, prave razsežnosti uničenja in škode pa ne bodo znane še nekaj časa. Brez elektrike je ostalo 2,5 milijona ljudi, uničeni so stolpi za mobilno telefonijo, tisti z zvezami pa so preplavili nujne številke s prošnjami za rešitev.

Orkan Ian je v sredo popoldne po krajevnem času udaril na obali jugozahodne Floride kot orkan visoke četrte kategorije in s sunki vetra s hitrostjo do 241 kilometrov na uro, s čimer se je zapisal v zgodovino kot peti največji orkan, ki je doslej prizadel to južno državo ZDA. Veter je odnašal vse pred sabo, vendar pa največ škode povzročajo poplave.

Guverner Floride Ron DeSantis je danes dejal, da tako visokih valov, ki so ponekod presegli pet metrov, še niso videli. Ian naj bi bil po njegovih besedah dogodek, ki se zgodi na vsakih 500 let. Floridski republikanci medtem še vedno večinoma zavračajo znanstvene ugotovitve, da se svet sooča s krizo zaradi podnebnih sprememb, ki so posledica človeških dejavnosti.

Znanstveniki trdijo, da bodo zaradi podnebnih sprememb orkani v Atlantiku vse močnejši in vse večji – Ian se je denimo sedaj po prehodu Floride v Atlantik razširil na premer 665 kilometrov. Tako daleč namreč segajo njegovi viharni vetrovi.

Orkan Ian
Profimedia

Umrl 72-letnik, ki je praznil bazen

Doslej so neuradno potrdili eno smrt zaradi orkana, in sicer 72-letnega moškega, ki je sredi neurja v kraju Deltona s cevjo praznil vodo iz svojega bazena v kanal, nato pa je skupaj z vodo v kanal odneslo tudi njega. DeSantis je prepričan, da bo mrtvih še več, med drugim zato, ker številni niso upoštevali ukaza o evakuaciji iz najbolj ogroženih območij, ki je zajel okrog 2,5 milijona ljudi.

Orkan je med drugim uničil most oziroma nadvoz s kopnega na otok Sanibel, kjer živi okrog 6300 ljudi. Zveze z otokom so pretrgane in ni znano, koliko ljudi se je pravočasno umaknilo, koliko pa jih preostaja na otoku in čaka na pomoč.

V mestu Naples žalujejo za zgodovinskim pomolom, ki ga je odplaknilo v morje, poplave so prizadele celotno državo in med drugim je zaprta glavna avtocesta proti severovzhodu pri Orlandu. Obalna straža in lokalni šerifi ter gasilci nadaljujejo z iskanjem in reševanjem pogrešanih.

Obalna straža med drugim išče več nezakonitih priseljencev s Kube, ki so se sredi orkana podali na pot proti jugu Floride. Tri so rešili iz vode, štirje so do otoka blizu Key Westa priplavali sami, skoraj 20 pa jih ostaja pogrešanih.

Biden razglasil izredne razmere

V mestu Port Charlotte je veter odnesel del strehe in poplavil pritličje bolnišnice, zdravstveno osebje pa je moralo na hitro preseliti celoten oddelek za intenzivno nego v del poslopja, ki je obdržal streho.

Po Floridi nameščajo prenosne stolpe za mobilno telefonijo, ker so številni odrezani od sveta, na pomoč pa je priskočila tudi zvezna vlada v Washingtonu, kjer je predsednik Joe Biden za celotno Florido razglasil izredne razmere in poslal pomoč.

Orkan Ian
Profimedia

Orkan Ian je oslabel v tropsko neurje s sunki vetra okrog 100 kilometrov na uro in se pomaknil nad Atlantik. Trenutno potuje proti obali Georgie in Južne Karoline, poroča Nacionalni center za orkane ZDA, ki je za Južno Karolino že izdal opozorilo za celotno obalno območje. Ob novem udarcu na kopno ZDA naj bi se orkan spet okrepil.

Ian je v torek huje prizadel tudi Kubo, kjer je praktično ves otok začasno ostal brez elektrike, divjanju orkana so pripisali tudi dve smrtni žrtvi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!