Po propadu dogovora sin ameriškega predsednika znova na zatožno klop

Svet 26. Jul 202321:12
Hunter Biden
PROFIMEDIA

Po propadu dogovora med Hunterjem Bidnom in zveznimi tožilci se je sin aktualnega ameriškega predsednika znova vrnil na zatožno klop. V primeru dveh davčnih kaznivih dejanj in laganja pri nakupu orožja se je danes pred sodiščem izrekel za nedolžnega.

Sin ameriškega predsednika Joeja Bidna Hunter Biden se je na zveznem sodišču v državi Delaware izrekel za nedolžnega glede dveh davčnih kaznivih dejanj in laganja pri nakupu orožja. To je storil, potem ko je zaradi pomislekov sodnice o postopkih tožilstva razpadel njegov sporazum z zveznimi tožilci o priznanju krivde za obe dejanji.

Hunter Biden je prejšnji mesec s tožilstvom, ki ga preiskuje še iz časov predsednika Donalda Trumpa, dosegel dogovor, da bo priznal krivdo za davčni utaji in sprejel pogojno kazen glede nakupa orožja, s čimer bi se izognil zaporni kazni.

Zvezna sodnica Maryellen Noreika se je na zaslišanju pozanimala, ali je zadeva s tem urejena in je preiskava proti Bidnu končana, tožilci pa so njo in Bidnove odvetnike presenetili s trditvijo, da se preiskava nadaljuje, pri čemer podrobnosti niso želeli razkriti.

Sodnica, ki jo je na položaj leta 2017 imenoval Trump, je strani nato pozvala, naj se dogovorita. Ker se nista, se je Hunter Biden vrnil na sodišče ter zavrnil priznanje krivde in se izrekel za nedolžnega. Do dogovora sicer še vedno lahko pride, saj je sodnica stranema dala na voljo 30 dni, da ga dosežeta.

Republikanski politiki, ki želijo težave Hunterja Bidna na vsak način povezati s predsednikom Bidnom, sicer trdijo, da je sodnica dogovor zavrnila, ker je bil preveč ugoden za obtoženega.

Medtem je že jasno, da bodo sinove težave še naprej predstavljale težavo za očeta, ki se bo na volitvah 2024 potegoval za nov predsedniški mandat. Republikanski kongresniki skušajo na zaslišanjih ustvariti prepričanje, da je Joe Biden kot podpredsednik ZDA v času predsednika Baracka Obame iz Kitajske preko sina prejemal podkupnine.

Preiskava tožilca Davida Weisa sicer ni odkrila ničesar bolj resnega od tega, da je Hunter Biden v času, ko se je spopadal z odvisnostjo od mamil, kupil pištolo in na obrazcu zatrdil, da ni odvisen od mamil. Takšni pregoni se v ZDA končajo z dogovorom in nizko kaznijo oziroma brez kazni.

S političnega vidika pa je vprašanje izjemno problematično za predsednika Bidna, ki se zavzema za zaostritev zakonodaje proti orožju. Hunter Biden je bil pripravljen priznati tudi krivdo za davčno utajo, ker v letih 2017 in 2018 ni plačal po 100.000 dolarjev zveznega davka. Sodnica pri tem ni našla ničesar spornega, saj so takšni dogovori nekaj povsem običajnega, z njimi pa se obtoženi izognejo zaporu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.