Po smrti Benedikta XVI. izrazi žalosti in spoštovanja

Svet 31. Dec 202213:10 > 20:40 0 komentarjev
benedikt xvi.
Profimedia

Po smrti zaslužnega papeža Benedikta XVI. se na družbenih omrežjih vrstijo pokloni nekdanjemu verskemu voditelju. Oglasilo se je več državnikov, ki so zapisali, da je bil Benedikt velik teolog, ki je Cerkvi zapustil pomembno zapuščino. Slovenski kardinal Franc Rode je prepričan, da bo Benedikt XVI. nekoč razglašen za svetnika in cerkvenega učitelja.

Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar je na Twitterju zapisala, da je užaloščena ob novici o njegovi smrti. “Naj počiva v miru,” je dodala.

Po besedah nemškega kanclerja Olafa Scholza je svet s smrtjo zaslužnega papeža izgubil prodorno osebnost in spretnega teologa. “Kot nemški papež je bil Benedikt XVI. poseben cerkveni voditelj za mnoge po svetu in ne le v naši državi,” je zapisal na Twitterju.

Benediktu se je poklonil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je na Twitterju zapisal, da je z mislimi z verniki v Franciji in po svetu, ki žalujejo zaradi odhoda Benedikta XVI. Pohvalil pa je tudi njegova prizadevanja za bolj bratski svet.

Predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen je tvitnila: “S svojim odstopom je dal močno sporočilo. V prvi vrsti je sebe videl kot služabnika Boga in Cerkve.” Generalni sekretar ZN Antonio Guterres pa je medtem izpostavil zavezanost Benedikta nenasilju in miru.

Britanski premier Rishi Sunak je sporočil, da je novico o smrti zaslužnega papeža sprejel z žalostjo. “Bil je velik teolog, čigar obisk v Veliki Britaniji leta 2010 je bil zgodovinski trenutek tako za katoličane kot nekatoličane po vsej naši državi,” je zapisal na Twitterju.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je medtem Benedikta označila za velikana vere in razuma ter za moža ljubezni do Boga, ki je svoje življenje posvetil Cerkvi. “Bil je velik človek, ki ga zgodovina ne bo pozabila,” je zapisala v sporočilu za javnost in dodala, da je papežu Frančišku že dejala, da vlada deli njegovo žalost in žalost celotne cerkvene skupnosti.

Benediktu se je poklonil tudi poljski politični vrh s predsednikom Andrzejem Dudo in premierjem Mateuszem Morawieckijem na čelu. Označila sta ga za enega najpomembnejših teologov 20. in 21. stoletja in poudarila, da je Cerkve z njegovo smrtjo utrpela veliko izgubo, a bo intelektualna zapuščina Benedikta v njej živela za vedno, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Ruski predsednik Vladimir Putin je Benedikta označil za ugledno versko in državno osebnost ter pomembnega zagovornika tradicionalnih krščanskih vrednot, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi patriarh ruske pravoslavne cerkve Kiril je nekdanjega papeža opisal kot zagovornika tradicionalnih vrednot. “Nesporna avtoriteta Benedikta kot vodilnega teologa mu je omogočila tudi, da je pomembno prispeval k razvoju medkrščanskega sodelovanja,” je še dodal.

Slovenski politiki izražajo sožalje

Slovenski politiki danes izražajo sožalje ob smrti zaslužnega papeža Benedikta XVI. Premier Robert Golob je poudaril, da je bil prijatelj Slovenije, ki se ga bomo spominjali po modrosti njegovih misli in kot zagovornika dialoga. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je tvitnila, da je užaloščena ob novici o smrti zaslužnega papeža. “Naj počiva v miru,” je dodala.

Vodja slovenske diplomacije Tanja Fajon je ob smrti zaslužnega papeža izrazila sožalje vsem cerkvenim dostojanstvenikom in vernikom v Sloveniji. “Benedikt XVI. je veljal za vrhunskega intelektualca,” je zapisala na družbenem omrežju Twitter. Dodala je, da se ga bomo spomnili po njegovem prispevku h graditvi dobrih odnosov med Svetim sedežem in Slovenijo.

Sožalje sedanjemu papežu je na Twitterju v angleščini izrazil tudi vodja opozicijske SDS Janez Janša. “Danes se spominjamo soli zemlje… Vsak od nas je rezultat Božje misli. Vsak od nas je bil ustvarjen po njegovi volji, vsak od nas je ljubljen, vsak od nas je potreben,” je zapisal. “Naj njegova duša počiva v miru,” je dodal.

Rode: Bil je nerazumljen

Kardinal Franc Rode je za Radio Ognjišče povedal, da je bil Benedikt človek pravičnosti, eden najbolj bistrih in najbolj zvestih voditeljev Katoliške cerkve vseh časov, eden velikih papežev. Prepričan je, da bo Benedikt XVI. nekoč razglašen za svetnika in cerkvenega učitelja. Kot teolog to po Rodetovem mnenju nedvomno zasluži.

Franc Rode
Borut Živulović/BOBO

“Izredno ponižen človek, miselno do kraja pošten, brez vsakega potvarjanja, brez vsake sence laži ali lažnosti v njegovem značaju ali v njegovih besedah, kristalno čist človek in kristjan,” je o pokojnem papežu povedal Rode.

Kot je dodal, pa je bil Benedikt XVI. v svoji ponižnosti tudi nerazumljen od mnogih. Predvsem nemški mediji ga niso razumeli in zdi se mu, da je bila s tem Benediktu XVI. storjena zelo velika krivica, kar je zelo boleče občutil, to nasprotovanje njemu kot človeku in kot učitelju verske, katoliške resnice. Vse to je prenesel, je pa po mnenju Rodeta to tudi eden od razlogov, da se je leta 2013 odpovedal svoji vrhovni službi v Cerkvi in se umaknil.

Z Benediktom XVI. se je osebno srečal še pred nekaj tedni. Prav on pa ga je leta 2006 tudi imenoval za kardinala. Kot se spominja Rode, je izkazal izredno prijaznost, bližino. “Kar za roko me je prijel, ko mi je dal prstan, kot da je želel, da bi se še kaj pogovorila,” se kardinal spominja dogajanja na trgu Svetega Petra ob tej slovesnosti.

Sicer pa je imel po besedah Rodeta Benedikt XVI. tudi jasne predstave o slovenskem narodu in o problemih slovenskega naroda. Kot primer je navedel, da je škofa v Celovcu, ki ni bil Slovenec, vprašal, ali se je naučil slovensko. “Torej je branil pravice Slovencev, to je lepa poteza od njega,” je za Radio Ognjišče še dejal Rode.

SŠK: Hvaležni za “očetovsko naklonjenost” do slovenske Cerkve

Na novico o Benediktovi smrti se je odzvala tudi Slovenska škofovska konferenca. Njen predsednik msgr. dr. Andrej Saje je zapisal, da so “hvaležni za njegov zgled vere in predanosti pri opravljanju papeške službe ter vse njegovo delo. Hvaležni smo mu za zgled zvestobe, poguma in požrtvovalnosti, s katero je to službo opravljal”.

“Cerkev v Sloveniji je papežu Benedikt XVI. še posebej hvaležna, ker je leta 2006 ustanovil tri nove škofije: v Celju, Novem mestu in Murski Soboti. Prav tako je mariborsko škofijo povzdignil v nadškofijo in metropolijo ter s tem v Sloveniji ustanovil dve cerkveni pokrajini. V času njegovega pontifikata je imenoval nadškofa msgr. Franca Rodeta za kardinala in prefekta Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja,” je še izpostavil Saje. Zapisal je, da je papež Benedikt XVI. Katoliško cerkev v Sloveniji spremljal z “očetovsko naklonjenostjo”.

Zaslužni papež Benedikt XVI. je danes umrl v 96. letu starosti, so sporočili iz Vatikana. Od ponedeljka bo krsta s posmrtnimi ostanki zaslužnega papeža v baziliki svetega Petra, kjer se bodo verniki lahko poslovili od njega.

Na Bavarskem rojeni zaslužni papež Benedikt XVI., ki se je pred izvolitvijo za papeža imenoval Joseph Ratzinger, je od svojega odstopa leta 2013 živel v relativni osami v vatikanskem samostanu. Že več mesecev je bilo znano, da je fizično šibak in da komaj govori.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!